Jsme lokální pražírna výběrové kávy. Celý příběh naší pražírny začíná někde v roce 2013. Tehdy jsme již nějakou dobu vylepšovali domácí přípravu kávy a poprvé ochutnali skutečnou výběrovou kávu. Byl to nečekaný objev krásy, která nás tehdy oslovila více a trvaleji, než jsme byli schopni tehdy dohlédnout. Někdy poté vznikla myšlenka zkusit takovou kávu pražit také. Bylo to tehdy dost naivní rozhodnutí několika kamarádů. Neměli jsme v té době vlastně žádné zkušenosti s tím, co znamená pražení kávy.
Dali jsme dohromady pár prostředků, zrekonstruovali nepoužívaný chlívek ve staré vesnické kovárně, absolvovali první školení pražení „pro začátečníky“, zakoupili malou elektrickou pražičku české výroby a nakonec sehnali několik malých dávek zelené kávy od českého dodavatele. Byl to začátek dobrodružné cesty, na kterou jsme se vydali a netušili, kam nás zavede. Psal se duben roku 2014, když jsme do pražičky nasypali první dávku kávy. První zkušenosti s pražením byly motivovány nadšením a novou touhou objevit svět chutí, který jsme již tehdy v kávě zahlédli. Z dnešního pohledu bylo naše tehdejší zrno spíše podprůměrné a naše pražení připomínalo spíše pečení, ale my byli nadšení. V onom prvním roce jsme upražili asi 300 kg a začali ho prodávat našim prvním klientům.
Po prvním nadšení naše motivace procházely sítem a museli jsme nacházet nové zdroje a nové přístupy. Bylo čím dál méně možné věnovat se pražení pouze po pracovní době. Tehdy se začala původní společná cesta společníků rozcházet a pražení se systematicky věnoval pouze náš hlavní pražič Petr. Ten se, coby architekt, do té doby věnoval své kreativní profesi. Z původní profese se tak postupně stal koníček a ze zábavy je dnes jeho profese.
Naši práci pohání neustálá touha vylepšit pražící postupy a najít co nejlepší pražící profily, které objeví a na plno ukáží krásu jednotlivé kávy. O dva roky později jsme proto znova naráželi na limity i naší druhé pražičky. Po delším zvažování možností a porovnávání jsme zvolili jako naši budoucí technologii stroj značky Loring. A samozřejmě jsme i pro tuto pražičku vybudovali nový prostor, tentokrát jsme uzavřeli větší venkovní přístřešek, kde se kdysi kovali koně.
Naším cílem je vytvářet vysoce kvalitní produkt pražený z čerstvé suroviny. Nevytváříme žádné dlouhodobé zásoby pražené kávy, veškerá naše produkce míří ke konzumentům nebo do kaváren tak, aby mohla být spotřebována zhruba do měsíce od upražení, tedy v době, kdy je káva nejlepší a lze ji vychutnat ve všech jejích přirozených chuťových kvalitách.
Je naší snahou přesvědčovat koncové zákazníky, ale i kavárny či další provozy o kvalitě a chuťové barevnosti kávy, zejména pak kávy výběrové.
Naše motto zní: „V horách zrozená, ručně sbíraná, v kovárně pražená“. Tímto chceme jednoduše vyjádřit charakter suroviny, se kterou pracujeme, a produktu, který nabízíme. Výběrová káva je vždy pěstovaná v horském prostředí, kde panují nižší teploty a káva může pomaleji dozrávat a získávat všechny své chuťové vlastnosti. Výběrová káva je také vždy ručně sbírána tak, aby jednotlivé plody byly vždy dozrálé a dosáhly nejlepších chuťových kvalit. Výběrová káva se od zasazení první sazeničky, přes sklizeň, zpracování, třídění až po pražení a samozřejmě výslednou přípravu týká mnoha a mnoha konkrétních lidí. Aby mohlo být kávové zrno konzumováno, pražíme ho u nás v bývalé vesnické kovárně s láskou a pečlivostí tak, abychom co nejlépe zužitkovali všechnu tu práci všech lidí, kteří na každé jednotlivé zrno sáhli před námi.