BeBerry Coffee - to je zbrusu nová lokální pražírna kávy, kterou založil Tomáš Laca, v kávovém světě známý jako Q Grader, lektor kurzů, barista a kávový degustátor.
O výběrovou kávu se Tomáš začal zajímat během studia VŠE v Praze. Nejvíce zkušeností získal v polské pražírně, kde pracoval pod vedením mezinárodních porotců a Q Gradera a po návratu do Prahy jako QC manažer zelené a pražené kávy v pražírně. Nyní se rozhodl všechny své zkušenosti a znalosti využít a založit svou vlastní pražírnu. Tomáš pro vás společně s týmem vybírají jen ta nejlepší kávová zrnka a jejich cílem je představit vám kávu takovou, jaká ve skutečnosti je - příjemně ovocná.
V BeBerry Coffee je také největší podporou Tomova přítelkyně Karin, která se stala právě čerstvou Mistryní Slovenska v Cup Tastingu 2021.
Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Jsme nová progresivní pražírna, která chce lidem přinést požitek z nejlepších káv. Káva je pro nás to nejlepší ovoce na Zemi. Vybíráme kávy, které mají za sebou příběh a hodně těžké práce, která se ukáže na kvalitě. Naše kávy pražíme tak, aby vynikl jejich charakter a aby v chuti odrážely všechno to úsilí, které do nich bylo investováno. Volíme zlatou střední cestu. V naší kávě neucítíte ani velmi světlé skandinávské pražení, ale ani hořkost po tmavém pražení. Našim cílem v profilaci je přistupovat ke každé kávě jednotlivě a zohlednit přitom její terroir, zpracování, ale i přípravu, na kterou je káva doporučena. Většina káv je pražená na přípravu filtrované kávy a pokud uvádíme i omni roast, jde o kávy s nižší aciditou, které se dají použít i na espresso přípravu.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
BeBerry v sobě ukrývá výstižné poselství - káva je ovoce. Pořád si to mnoho lidí neuvědomuje a my chceme kromě pražení přispět i k osvětě a vzdělávání milovníků kávy. Káva (pokud se bavíme o Arabice, a ne Robustě) by měla být nějakým způsobem ovocná, proto funky název BeBerry. V logu najdeme název pražírny s jedinečným logotypem a ikonku, která znázorňuje nepravidelný kulatý tvar, připomínající nějakou „berry“.
Vzpomenete si na Vaše kávové začátky, jak jste se ke kávě dostal?
Kávě jsem se začal věnovat během studia na vysoké škole. Různé brigády a jako dobrovolník na „Slovak Coffee fest“ - který byl tak trochu předchůdce nejlepšího Standart magazínu. Zkušenosti jsem získal především, když jsem pracoval rok v polské pražírně výběrové kávy, kde byl tým velmi zkušených a zapálených lidí, z kterého později vzniklo několik pražíren.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Soustředíme se na pořád ještě malý a náročný segment kávového světa - kvalitní výběrovou kávu, ke které je potřeba pro běžného milovníka kávy si postupně najít cestu. Je potřeba být velmi pečlivý a to je náročné psychicky, tak i fyzicky a časově.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Je jich mnoho! Bál bych se, že někoho vynechám.
Na co jste nejvíce hrdí?
Na to, že jsme nabrali odvahu se do toho pustit. Na to, že jsou lidi, kterým na kávě záleží a mají o naši práci zájem. Moc si toho vážíme.
Existuje nějaká kávová krajina, ke které vás to stále táhne?
Tak určitě! :) Velmi rád bych se podíval do jakékoliv producentské země, momentálně nejvíc do Etiopie, Kolumbie nebo Kostariky, ale klidně i do Austrálie!
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Nejlepší šálek kávy je vždy ten, kteří vytvoří úsměv na tváří člověku, kterému jej připravím.