KOFIO MAG

Bourbon

Odrůda kávy

Odrůda Bourbon se řadí mezi jednu ze dvou nejvýznamnějších kávových odrůd (tou druhou je Typica). Dozvíte se, proč to s její budoucností vypadá bledě, nebo proč sdílí jméno s tradiční americkou whisky.

18. Únor
Rozálie
Rozálie Nováková

Původ a vzhled odrůdy

Bourbon je společně s odrůdou Typica nejvíce kulturně a geneticky významnou odrůdou kávy na světě. Tyto dvě linie jsou rodiči značné části všech pěstovaných odrůd kávovníků a jsou základem pro moderní kultivaci Arabiky.
Bourbon je spíše vyššího vzrůstu a širokých plně zelených listů s menšími třešněmi. Není příliš náročný na množství živin v půdě, ale bohužel je velmi citlivý na rozšířená onemocnění kávovníků včetně kávové rzi. Roste nejraději v zastínění stromů (tzv. shade grown) a pokud se mu věnuje náležitá péče, odmění farmáře sklizněmi sice menšího objemu, za to však vysoké kvality chuti.

4 varianty odrůdy podle barvy zralých kávových třešní

  1. Red Bourbon

    Třešně této odrůdy mají vysoký podíl glukózy, která v šálku vytváří plné sametové tělo. Společně s Yellow Botucatu (přírodní mutace odrůdy Typica) daly vznik Yellow Bourbonu.

  2. Yellow Bourbon

    Po výše zmíněné Yellow Botucatu zdědil nezvykle zářivou žlutost zralých třešní připomínající spíše trnku, než kávu. Jeho třešně jsou plné fruktózy, a proto sladce šťavnaté.

  3. Orange Bourbon

    Tato varianta je salvadorského původu a vznikla zkřížením Yellow a Red Bourbonu.

  4. Pink Bourbon

    Lze ho najít v kolumbijském regionu Huila na farmě San Adolfo, kde vznikl jako přirozená mutace. Oproti ostatním variantám je odolnější a má vyšší výnosy, farmáři si jej proto cení a chrání ho před křížením s variantami Yellow a Red, které jej svými dominantními geny dokáží úplně přetlačit.

Odkud se vzal?

Odkud se vzal?

Francouzští misionáři odvezli začátkem 18. století několik jemenských kávovníků (Arabiky sem byly dovezeny z původní domoviny – Etiopie) na ostrov Bourbon, dnešní Réunion, kde měly čas se po další století a půl rozvíjet v novou unikátní stejnojmennou odrůdu.
Odsud se poté Bourbon rozšířil do celého světa – francouzští katolíci jej rozvezli po celé Africe a v roce 1860 i do daleké Brazílie, ze které se rozšířila po Střední Americe.
Mohla to být pro Bourbon jediná cesta po světě, poutník Baba Budan ovšem v Jemenu uzmul sedm kávových zrnek původní Arabiky a donesl je ve svých vousech do rodné Indie, odkud byla odvezena na palubách Nizozemské východoindické společnosti na indonéskou Jávu. To se stalo zrodem nejen místního Bourbonu, ale také jeho sestry – odrůdy Typica.