KOFIO MAG

Caturra

Odrůda kávy

Caturra dnes platí za jednu z nejvýznamnějších káv Střední Ameriky. Dokonce se stala určitým standardem, dle kterého se hodnotí všechny nově vyšlechtěné odrůdy. Odrůda je přirozenou mutací Bourbonu a dokonce první objevenou přírodní mutací kávovníku na světě, v případě Caturry se jednalo o tzv. single-gene mutaci (mutaci v jednom genu).

středa
Rozálie
Rozálie Nováková
Historie odrůdy

Historie odrůdy

Původně byla objevena v Brazílii v oblasti Serra Caparaó mezi lety 1915 a 1918. Kompaktnost jejího vzrůstu (mutace jednoho genu u ní totiž způsobuje trpasličí vzrůst) spojená s vysokým výnosem je právě vlastností, kterou hodlali farmáři a kávoví šlechtitelé okamžitě využít.
V laboratoři v São Paulu proto v roce 1937 začala intenzivní selekce této odrůdy a o tři roky později už se Caturra začala aktivně vysazovat v Guatemale, odkud se rychle rozšířila do Kostariky, Hondurasu a Panamy a časem i do ostatních států.

3 linie odrůdy Caturra

  1. Red (Caturra Velmelho)

    Dozrává pomaleji než Yellow. Tato linie, stejně jako Yellow i Caturra Lerdo, má sytě zelené listy a průměrně velká zrníčka. Všechny linie také rády rostou spíše ve vyšší nadmořské výšce (což má i pozitivní vliv na výslednou chuť kávy).

  2. Yellow (Caturra Amarelo)

    Její zralé třešně mají nezvykle zářivě žlutou barvu.

  3. Caturra Lerdo

    Vyskytuje se pouze v Kostarice.

Výhody a nevýhody této odrůdy:

  • Při svém malém vzrůstu je stále schopná dosahovat velkých výnosů.
  • Farmářům se tedy na jejich pole se vejde mohem více keřů, než by tomu bylo u jiné odrůdy, a tudíž mají větší sklizně.
  • Na druhou stranu její výkonnost způsobuje kratší životnost keřů (přestávají plodit již po 10 letech) .
  • Má velmi vysoké nároky na živiny v půdě, které je většinou nutné doplňovat hnojivy.
  • Kvalita její chuti je spíše průměrná a snadno ji v tomto ohledu předčí jiné odrůdy (například i její dcera Castillo).
  • Farmáři se proto často musí rozhodnout, zda vsadí spíše na kvalitu či kvantitu produkce.