KOFIO MAG

Arabika - Coffea Arabica

Královna výběrové kávy

12. Prosinec
Eliška
Eliška Vlasáková

Co na stránce Arabiky najdete?

Stručný interaktivní přehled:

Charakteristika arabiky

Základní informace přehledně

Vysoká kvalita

Vysoká kvalita

Arabika je díky svým chuťovým vlastnostem vysoce ceněná a velmi často je hodnocena jako výběrová káva

Chuťový profil

Chuťový profil

Arabika má díky vyššímu podílu cukru a menšímu podílu kofeinu sladké a ovocné tóny

Méně kofeinu

Méně kofeinu

Arabika má menší obsah kofeinu, než robusta

Nadmořská výška

Nadmořská výška

Arabika se pěstuje ve vyšší nadmořské výšce cca od 1500 m n.m.

Zemí původu je Etiopie

Zemí původu je Etiopie

Coffea arabica pochází z horských oblastí v Etiopii

Stovky odrůd

Stovky odrůd

Druh Coffea arabica má nyní již stovky odrůd a vznikají stále další

Farma v Etiopii - pěstování arabiky

Kávovník Arabika – Odkud se vzala naše oblíbená káva?

Kávovník arabika, latinsky Coffea arabica, je jedním z nejrozšířenějších a nejvyhledávanějších druhů kávovníku na světě. Tento druh pochází z horských oblastí Etiopie a díky své unikátní chuti a aromatickým vlastnostem je základem většiny výběrových káv. Na rozdíl od robusty, která je ceněna hlavně pro svou odolnost a výnosnost, nabízí arabika bohatší a komplexnější chuťový profil.

Zrození arabiky: Historie a šíření po světě

Kávovník arabika vznikl přirozeným křížením divokých kávovníků v Etiopii. Je relativně mladým druhem, který se vyvinul přibližně před 10 000 lety, zatímco starší robusta existuje na planetě více než půl milionu let. Arabika se poprvé kultivovala v 16. století a postupně se rozšířila do celého světa, což vedlo k množství různých odrůd s unikátními chutěmi a aromaty.

horská oblast v Etiopii, kde se pěstuje arabika

Čím je arabika jedinečná?

Na rozdíl od robusty, která se snadno pěstuje a snese i horší podmínky, arabika vyžaduje vyšší nadmořské výšky, ideálně nad 1500 m n. m., dostatek srážek, nebo alespoň dlouhotrvající mlhy. Arabika obsahuje méně kofeinu než robusta (1,2–1,5 %), což jí dává jemnější a sladší chuť s výraznými ovocnými a květinovými tóny, které robusta zpravidla postrádá.

Původní odrůdy arabiky: Typica a Bourbon

Arabika se po rozšíření po světě rozdělila na dvě hlavní linie – Typica a Bourbon. Typica, původem z Jemenu a Indie, dala vzniknout odrůdám jako Mundo Nuovo a Maragogipe. Bourbon, který se přirozeně vyvinul na stejnojmenném ostrově v Indickém oceánu, vedl k vývoji odrůd, jako jsou Caturra a Pacas. Tyto linie položily základ pro mnoho dalších odrůd, které dnes pěstují farmáři po celém světě.

Kávové třešně odrůda Geisha

Známé odrůdy a kultivary arabiky

Dnes existují stovky odrůd arabiky, které se liší jak chutí, tak i odolností. Mezi nejznámější patří Geisha, která si získala oblibu svým unikátním květinovým a citrusovým aroma, nebo odrůdy Caturra a Catuaí, které byly vyšlechtěny s důrazem na vyšší výnosy. Odrůdy SL28 a SL34 z Keni jsou známé pro své šťavnaté chutě, ale bohužel jsou ohroženy klimatickými změnami.

Arabika versus robusta: Hlavní rozdíly

Arabika a robusta jsou velmi odlišné druhy, a to nejen co se týče chuti. Robusta je odolnější vůči nemocem, obsahuje více kofeinu a roste v nižších nadmořských výškách. Arabika je ale vyhledávanější pro svou jemnost, vyšší obsah cukru a bohaté aroma. Káva z arabiky často obsahuje tóny bobulí, čokolády a ořechů, zatímco robusta je hořčí, zemitá a někdy až kovová.

Robusta a arabica

Porovnání dvou nejrozšířenějších druhů kávy (A- arabica / R- robusta)

Tvar

Tvar

Arabika má oválná zrnka, oproti tomu robusta má zrnka spíše kulatá

Chuť

Chuť

Robusta je více hořká v chuti a Arabika má více acidity a jemnosti v chuti.

Nadmořská výška

Nadmořská výška

Arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách.

Teplota

Teplota

Arabika potřebuje nižší teplotu pro svůj růst, Robusta potřebuje teplotu vyšší.

Kofein

Kofein

Robusta obsahuje více kofeinu, než arabika.

Sklizeň

Sklizeň

Robusta má mnohem větší produkci, než arabika

Kávové třešně arabiky - odrůda Catimor

Výzvy pro budoucnost arabiky

Arabika čelí výzvám, které přináší klimatické změny a šíření chorob, jako je kávová rez. Farmáři a vědci pracují na nových hybridních odrůdách, které kombinují chuťové kvality arabiky s odolností robusty, jako je například Catimor. Tyto snahy mají za cíl zajistit, že arabika zůstane dostupná i v budoucnu a zachová si svou vysokou kvalitu.

Méně známá konkurence: Kávovník Liberika

Vedle arabiky a robusty existuje také Coffea liberica, třetí hlavní druh kávovníku. Liberika se pěstuje zejména v jihovýchodní Asii a je známá pro svou odolnost a výrazné, ovocně-zemité aroma. Vzhledem ke klimatickým změnám a rostoucí poptávce po odolnějších druzích kávy by mohla liberika v budoucnu získat na významu.
Arabika je dnes neodmyslitelnou součástí kávového světa díky svému bohatému chuťovému potenciálu a rozmanitým odrůdám. Navzdory výzvám, které ji čekají, její popularita jen tak neopadne, a pokud se kávoví nadšenci a farmáři spojí, může si tento ikonický druh uchovat své místo na kávových plantážích i nadále.

Která z následujících vlastností je typická pro kávovník arabika?

Otestujte si nově nabyté znalosti o arabice

Chcete si dál rozšiřovat obzory?

Pokud dávka informací nestačila, nezbývá, než pokračovat dalším tématem ze světa kávy

Zdroje informací

Ideální pro začtení se s šálkem kávy nebo rozšíření kávové knihovny

Coffee Collective - The Fundamentals of Excellent Coffee (EN)
Kouzlo kávových zrnek - Lani Kingstonová (CZ)