KOFIO MAG

Stenophylla - Coffea Stenophylla

Budoucnost kávového světa?!

17. Listopad
Eliška
Eliška Vlasáková

Co na stránce o kávovníku stenophylla najdete?

Stručný interaktivní přehled:

Zapomenutý poklad znovu objevuje světlo světa

V tropických pralesích Sierry Leone vědci znovu objevili Coffea stenophylla, druh kávy, který byl ve volné přírodě neviděn po desetiletí. Tento jedinečný druh, známý také jako vysohorská nebo sierraleonská káva, by mohl hrát klíčovou roli v boji s klimatickými změnami, které ohrožují kávový průmysl. Stenophylla je nejen odolnější vůči vyšším teplotám než arabika a robusta, ale také nabízí chuťový profil srovnatelný s kvalitní arabikou.

Historie a znovuobjevení

Historie a znovuobjevení

Stenophylla byla poprvé popsána švédským botanikem Adamem Afzeliusem v 18. století a pěstována v západní Africe. V 19. století byla exportována do Evropy, kde si získala uznání za svou výjimečnou chuť. Po nástupu robusty na počátku 20. století však pěstování stenophylly ustalo. V roce 2018 se tým vědců pod vedením Aarona Davise vydal hledat její divoké populace a objevil je na dvou místech v Sierra Leone. Jedna z lokalit byla poslední divoce rostoucí stenophylla zaznamenaná od roku 1954.

Výjimečné vlastnosti stenophylly

Coffea stenophylla je unikátní svou schopností růst při průměrné roční teplotě 24,9 °C, což je o 6,8 °C více než u arabiky. Navíc má stenophylla potenciální rezistenci vůči kávové rzi a suchu. Chuťově nabízí komplexní profil s přirozenou sladkostí, ovocnými tóny, středně vysokou kyselostí a plnou texturou. Tato výjimečná chuť byla potvrzena během senzorického testování 18 odborníky.

Potenciál pro budoucnost kávy

Potenciál pro budoucnost kávy

Stenophylla by mohla znamenat novou příležitost pro farmáře, zejména v teplejších oblastech. Díky své odolnosti vůči klimatickým změnám může být klíčovým prvkem udržitelného pěstování kávy. Vědci doufají, že stenophylla se stane hodnotnou plodinou, která nejen zvýší diverzitu kávových odrůd, ale také zlepší životní podmínky pěstitelů v regionech, kde byla znovu objevena.

Hrozby a výzvy

Navzdory svému potenciálu je stenophylla ohrožena odlesňováním a ztrátou přirozeného prostředí v zemích jako Sierra Leone, Guinea a Pobřeží slonoviny. Bez aktivní ochrany může tento cenný druh čelit riziku vyhynutí. Ochrana stenophylly je proto zásadní nejen pro udržení biologické rozmanitosti, ale také pro budoucnost kávového průmyslu jako celku.

Optimistická budoucnost

Optimistická budoucnost

„Jsme nesmírně optimističtí ohledně budoucnosti, kterou stenophylla může přinést,“ uvedl Jeremy Torz, spoluzakladatel Union Hand-Roasted Coffee. Tento druh představuje nejen návrat k zapomenutým kořenům, ale také příležitost k inovaci a adaptaci na klimatické výzvy. Coffea stenophylla je víc než jen znovuobjeveným druhem — je symbolem naděje pro budoucnost udržitelného kávového světa.

Proč je Coffea stenophylla považována za potenciálně důležitý druh pro budoucnost kávového průmyslu?

Otestujte si nově nabyté znalosti o arabice

Chcete si dál rozšiřovat obzory?

Pokud dávka informací nestačila, nezbývá, než pokračovat dalším tématem ze světa kávy

Zdroje informací

Ideální pro začtení se s šálkem kávy nebo rozšíření kávové knihovny

Terroir - Jem Challender (EN)
Coffee Collective - The Fundamentals of Excellent Coffee (EN)
Kouzlo kávových zrnek - Lani Kingstonová (CZ)
The World Atlas of Coffee - James Hoffmann - 2nd Edition (EN)