KOFIO MAG

Káva & voda

nerozlučná dvojka

Ani ta nejlepší výběrová zrnka, exkluzivní mlýnek či drahá váha se spoustou funkcí vám nezaručí skutečně dobrý šálek kávy, pokud nemáte kvalitní základní surovinu – vodu. V následujícím článku se podíváme na to, jaké vlastnosti by měla mít ideální voda pro přípravu kávy.

4. Březen
Klára Böhmová
Klára Böhmová
Pitná voda v ČR

Pitná voda v ČR

V naší kotlině máme obecně štěstí na kvalitní a dobrou pitnou vodu, to však neznamená, že bychom si nemohli hrát na alchymisty a vodu zkoušet dále upravovat.
Prvním úkolem v takovém případě je zjistit kvalitu vody, která nám teče z kohoutku. Můžeme tak učinit buď na vlastní náklady (to se týká především těch, kdo mají studnu či vrt) nebo oslovit provozovatele vodovodu, který nám informace o kvalitě musí poskytnout. Obyvatelé Prahy mají dokonce možnost zjistit kvalitu vody díky interaktivní mapě.

Jaké údaje by nás u pitné vody měly zajímat?

Teď trochu teorie. Podle standardů Asociace výběrové kávy (SCA) bychom si měli všímat hlavně uhličitanové (dočasné) tvrdosti vody, jejího pH a alkality.

  1. Dočasná a trvalá tvrdost vody

    Tvrdost vody se dá popsat jako obsah nerostů rozpuštěných ve vodě a v ČR pro její vyjádření používáme jednotky mmol/l (milimol na litr). Aby toho nebylo málo, tvrdost rozdělujeme na dočasnou – zjednodušeně to je ta, kterou můžeme odstranit varem, a tím nám způsobuje vodní kámen ve spotřebičích – a trvalou. Trvalou tvrdost varem neodstraníme a pokud ji chceme snížit, jde o poměrně složitý proces.

  2. pH vody

    Většina z nás si asi vzpomene na hodiny chemie a lakmusový papírek. Tím jednoduše zjistíme pH vody, tedy to, zda je zásaditá, kyselejší nebo neutrální. Lakmusový papírek však nemusí být tak přesný, spolehněte se raději na rozbor kvality vody poskytnutý provozovatelem vodovodu. Neutrální voda má pH 7, hodnota menší než 7 je kyselejší, vyšší než 7 je zásaditější.

  3. Alkalita

    Vyjadřuje schopnost vody neutralizovat kyseliny a udržovat tak hodnotu pH. Čím vyšší je celková alkalita, tím bývá hodnota pH vyšší a stabilnější. Čím více pak alkalita klesá, tím je pH rozkolísanější.