Uhlíková stopa kávy
Přesnou hodnotu uhlíkové stopy je těžké vypočítat, protože do ní zasahuje spousta proměnných. Pro představu: vypěstování kilogramu zelené kávy a jeho přeprava do Velké Británie vyprodukuje průměrně 15,33 kg oxidu uhličitého (což je množství, na jehož zpětné uložení do půdy je potřeba celý jeden malý strom). Při omezení hnojení, zlepšení využití vody a elektřiny při zpracovávání třešní a exportu pytlů loděmi namísto letadel tato hodnota dokáže spadnout i pětinásobně – na 3,51 kg.
K uhlíkové stopě je třeba přičíst i pražení, výrobu sáčků, další přepravu aj., až se ve výsledku dostaneme k hodnotě 49 g CO2 za běžný šálek espressa. Ale pozor, u takového latté vyskočí hodnota až na 224 g CO2, kravského mléko (i maso) je totiž velmi ekologicky náročnou potravinou (u rostlinných mlék je hodnota nižší).