KOFIO MAG

Káva & klimatická změna

Co lze změnit?

Káva bohužel není tou nejzelenější plodinou (pun intended). Její produkce, zaoceánská přeprava, pražení, kavárenský průmysl (a produkce mléka) jsou stále pro planetu velkou zátěží. Přečtěte si o možných způsobech, jak snížit její uhlíkovou stopu.

před 2 týdny
Rozálie
Rozálie Nováková

Uhlíková stopa kávy

Přesnou hodnotu uhlíkové stopy je těžké vypočítat, protože do ní zasahuje spousta proměnných. Pro představu: vypěstování kilogramu zelené kávy a jeho přeprava do Velké Británie vyprodukuje průměrně 15,33 kg oxidu uhličitého (což je množství, na jehož zpětné uložení do půdy je potřeba celý jeden malý strom). Při omezení hnojení, zlepšení využití vody a elektřiny při zpracovávání třešní a exportu pytlů loděmi namísto letadel tato hodnota dokáže spadnout i pětinásobně – na 3,51 kg.
K uhlíkové stopě je třeba přičíst i pražení, výrobu sáčků, další přepravu aj., až se ve výsledku dostaneme k hodnotě 49 g CO2 za běžný šálek espressa. Ale pozor, u takového latté vyskočí hodnota až na 224 g CO2, kravského mléko (i maso) je totiž velmi ekologicky náročnou potravinou (u rostlinných mlék je hodnota nižší).

Udržitelnější pěstování

Hnojivo

Hnojiva jsou bohužel potřeba na většině farem a jelikož se půda čím dál více vyčerpává, tlak na jejich využití jen poroste. Klimatu by mohlo pomoci nejen omezení využití hnojiv na možné minimum, ale hlavně také výměnu dusíkatých hnojiv za organická. Právě dusík, který se uvolňuje do ovzduší a stéká do vodních toků, totiž působí nejvíce problémů. Některým šikovným farmářům se ale daří kompostovat kávové slupky a vytvářet tak vlastní organická hnojiva, což je ideální a velmi praktické řešení.

Vysazování stromů, travin a odlišných plodin

Vysazování stromů, travin a odlišných plodin

Tráva vysazená na pole kolem kávovníků dokáže skvěle ochlazovat prostředí, chránit půdu před erozí a ve výsledku zvyšovat její výživnost. Pole je také vhodné rozčlenit na různorodější plodiny a mezi sklizněmi jejich druhy střídat, aby se půda po několika letech nevyčerpala.