KOFIO MAG

Káva & klimatická změna

Vliv na Arabiku

Tento klenot mezi kávovníky čelí stále větší hrozbě kvůli změnám klimatu. Rostoucí výskyt extrémního počasí ohrožuje její přirozené prostředí a nutí ji ustupovat do vyšších nadmořských výšek. Oblíbené kávové regiony mohou zaniknout, zatímco farmáři hledají alternativy v méně známých druzích kávovníků. Jaký bude osud Arabiky? Možná už brzy budeme její zrnka považovat za vzácný luxus.

23. Listopad
Rozálie
Rozálie Nováková

Jak klimatická změna ovlivní pěstování Arabiky?

  1. Zvýšení průměrných teplot: nad 23 °C se zpomaluje růst a zrání třešní, nad 30 °C se zvyšuje riziko poškození rostlin.

  2. Extrémní výkyvy počasí: sucha, záplavy a hurikány ohrožují úrodu i samotné kávovníky.

  3. Rozšíření škůdců a chorob: vyšší teploty podporují jejich výskyt.

Přesun do vyšších poloh

Přesun do vyšších poloh

Kávovníky bude měnící se klima tlačit stále výše do hor. Brzy se hranice růstu posune na 1 400 m.n.m. a nedlouho poté na 1 600 m.n.m. Pro menší farmy již dnes posazené vysoko v horách to může znamenat výhodu, pro farmáře z nížin bohužel pohromu. Mnoho dnes slavných regionů a oblastí jako jsou Chiriquí, Santa Ana či Terrazu zanikne. Do roku 2080 se Arabice zmenší prostor vhodný k pěstování o 65–100 %. Ještě za našich životů tak budeme s bolestivými srdci sledovat jak se kávovníků pěstuje čím dál méně, až se možná jednou octneme v situaci, kdy ve volné přírodě nebude kávovník pěstován ani jeden.

Kde Arabika přirozeně roste?

Původně Arabika rostla v tropických lesích vysokých hor Etiopské vysočiny (1 500 až 2 800 metrů nad mořem), kde v průběhu roku teploty ani množství srážek příliš nekolísají, sluníčka zde svítí dost a prší tak akorát. Odtud byla rozvezena po celém světě, všude ale stále preferuje růst ve vyšší nadmořské výšce, ideálně v horách. Dnes je Arabika nejspokojenější kolem 1 200 m.n.m., ochotně však plodí i nad 2 000 m. Celoročně vyžaduje teploty mezi 14 a 28 °C, které nikdy neklesnou pod 10 °C. Takový pokles by způsobil omrznutí třešní i stromku – a i zahrádkáři v našich končinách ví, jak může jedna mrazivá noc zdecimovat celou úrodu.