Cenami ověnčená pražírna kávy, ale i výzkumná laboratoř a mentoring. Norská Coffea Circulor dokazuje, že kávu bere vážně a snaží se jí porozumět co nejlépe.
Historie
Unikátnímu projektu dali roku 2010 vzniknout Thore-Andre Thorsen a Ivica Cvetanovski, kdy začali jakožto terénní pracovníci pomáhat farmářům v Keni. Jejich úkolem v rámci různých projektů OSN bylo zejména pomoci farmářům při dosažení ekologických a sociálních standardů. Ke kávě se tedy dostali více než neobvyklým způsobem. Stejně tak neobvyklé bylo i první umístění pražírny - ve starém majáku Store Torungen na Jihu Norska. Časem však, po dvou záchranách norskou pobřežní službou, se rozhodli své působení přesunout více na pevninu.
Mise
V Coffea Circulor si dávají za cíl navazovat kvalitní vztahy se svými dodavateli a vytvářet příležitosti a lepší životní prostředí těm, kteří to potřebují. V nabídce pražírny tak můžete najít kávy s příběhem - z mikrolotů od malých farmářů. Cvetanovski a Thorsen vytvořili tři pilíře, podle kterých se snaží vést svůj projekt. Jsou jimi transparentnost obchodu, transparentnost nacenění a transparentnost hodnocení - u každé kávy si můžete být jisti podmínkami, za kterých vznikala.
Krom stálé pomoci asociaci Specialty Coffee, organizování kávových soutěží a působení na lavici rozhodčích se Coffea Circulor podařilo získat dlouhou řadu úspěchů. Mezi ně patří například:
- 2019 - Vítězství ve Swedish Coffee Roasting Championship (SCA SCRC, Alingsås), Ivica Cvetanovski mentorující Anthonyho Nguyena
- 2018 - 2. místo, Slovakia Barista Championship (SCA SBrC, Trnava), Ivica Cvetanovski a Veronika Galova Vesela mentorující Dušana Pavelku
- 2018 - Vítězství, Slovakia Brewers Cup (SCA SBrC, Trnava), Ivica Cvetanovski mentorující Veroniku Galovou Veselou
- 2017 - Vítězství, Slovakia Brewers Cup (SCA SBrC, Piešťany), Ivica Cvetanovski mentorující Veroniku Galovou Veselou
- 2017 - 10. místo, World Brewers Cup (WCE WBrC, Budapest), Ivica Cvetanovski mentorující Veroniku Galovou Veselou
- 2016 - Vítězství, Italian Coffee Roasting Championship (SCA ICRC, Rimini), Ivica Cvetanovski mentorující Rubense Gardelliho
Interview
Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Pražení kávy vzniklo jako vedlejší produkt. Nebyli jsme od začátku pražírna. Původně jsme chtěli pomoci producentům kávy dostat jejich kávu do Norska, ale naše úsilí bylo odmítnuto. Ale i tak jsme chtěli tuto kávu ukázat světu. Zakoupili jsme tedy v roce 2010 první pražičku. Pro nás káva znamená inovace, respekt, biologie, pěstování, placení za ekosystém, produkce, zpracování, pražení, vyprávění a vaření. Také podávání a prezentace kávy a v neposlední řadě vzdělávání.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
Naše přání bylo sjednotit skupinu lidí pracující pospolu se stejným cílem. Inspirací byla legenda o králi Artuši a jeho rytířích Kulatého Stolu - Coffea (káva) Circulor (kruh) - oboje z latiny. Každý „rytíř“ má vlastní znalosti a dovednosti v určité oblasti kávy, díky čemuž jsme vybudovali silný tým mezinárodních profesionálů. Naše logo symbolizuje andělskou podobu matky přírody objatou křídly z kávových větví a listů. Jen díky ní může být vytvořena káva - proto drží v rukou kávové třešně. Naše mantra je “Sdílení příběhů, na kterých záleží“, což děláme od roku 1998, formálně od roku 2010, kde navazujeme na „Vytvořeno v jejich zemi. Dokončeno ve Skandinávii“. Tím chceme dát najevo, že káva patří producentům a zemím produkujícím kávu. Měli bychom být rádi, že můžeme mít jejich produkt, a nebrat to jako samozřejmost.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Pražení není obtížné, to je asi tak 5 % z celkové práce. Zbylých 95 % je ta těžší část. Dneska může pražit prakticky kdokoliv. Koupit pražičku, koupit zelená zrna od velkých prodejců, prodat kávu. Pokud chcete ale podpořit světovou společnost, zdraví a rozvoj, tak si musíte zjistit, jak nejlépe investovat těch 95 %.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?
Paradox, že káva jako komodita je obnovitelná, ale zároveň je omezeným přírodním zdrojem.
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?
Chránit duševní vlastnictví.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Storm Lunde - molekulární biolog a světový mistr, školitel a trenér.
Jaký byl váš největší neúspěch?
Pomáhat ostatním k dosažení jejich cílů místo svých vlastních.
Na co jste nejvíce hrdí?
Na naše zkušenosti z oblasti přírodních věd, které jsme využili i u kávy. Zpracování, pražení, příběh, vaření kávy a další související práce. A samozřejmě také z druhého konce, na práci farmářů a producentů kávy a ne se pouze soustředit na finální produkt. Pouze pak dokážete pochopit celý proces pěstování kávy, příčiny a následky.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Když už většina se snaží dělat stejnou „speciální“ kávu, tak už to nebude tak „speciální“. Už to bude pouze káva - což vlastně může být dobře, pokud se stane výběrová káva novým standardem. Díky tomu by se mohly zlepšit podmínky pěstování a lepší udržitelnost.
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Nic takového jako perfektní hrnek kávy neexistuje. Nenechte si namluvit, že nějaký takový bude. Ale jsou momenty, které se vám zaryjí do paměti díky nadšení a vzrušení, které to ve vás zanechalo. Za zmínku stojí momenty, jako procházení se mezi kávovníky v Keni. Nebo World Brewers Cup 2015, kde jsme v zákulisí s Odd-Steinar Tøllefsen a Storm Lunde ladili vítěznou kávu. Nebo také zákulisí v roce 2017, kde Sasa Sestic cuppoval námi upraženou Fincu Deborah a řekl nám, že jsme to zmákli, protože dostala hodnocení aromatického skóre 9,5 z 10. Nebo také první dojmy z námi zpracovaných káv z Ugandy, Keni nebo Panamy.