Diamond's Roastery je rodinná pražírna, kterou v Bratislavě již 5 let s láskou vedou Tomáš a Dáša (s pomocí jejich dvou malých dcer).
Všechno to začalo v roce 2014, kdy dostali k Vánocům plastový popkornovač a 1 kg zelené kávy z Keni. Tato keňská káva ovšem neoplývala kvalitou, a tak si koupili zelenou kávu ze skvělé pražírny ve Velké Británii, začali studovat, ochutnávat, učit se, což vedlo k poznání, že plastový popkornovač opravdu nestačí.
V dubnu 2015 proto zakoupili 500g pražičku Huky a k tomu udělali první velkou objednávku kávy – dva 60kg pytle kávy z Rwandy. Byť skýtala vysokohorská Rwanda oříšek, přinesla jim mnoho zkušeností s pražením i experimentováním. V říjnu téhož roku se navíc vydali na 4 dny do Kyjeva na kurz pražení pod vedením Paula Songera (rozhodčí Cup of Excellence, soutěže hodnotící kvalitu vypěstovaných zelených káv), kde si mohli vyzkoušet pražení na pražičkách od 100g po 12kg obry.
Jen dva měsíce na to, v prosinci 2015, vyměnili Huku za 3kg plynovou pražičku a rozhodli se založit pražírnu. Jelikož jejich cílem byl nejen důraz na kvalitu, ale i edukaci zákazníků, v průběhu roku 2016 zorganizovali několik cuppingů a přednášek. Toto vše ovšem stále probíhalo ve „volném čase“, vedle jejich regulérní práce tudíž nebyl čas na rozvoj pražírny. Tomáš a Dáša se do toho tedy opřeli a rozhodli se věnovat pražení na plný úvazek.
Co o pražírně po dalších třech letech říkají vlastními slovy se můžeš dočíst dále:
Jak vlastně vznikl název vaší pražírny The diamond’s roastery?
Názov vymyslela Dáška a mal symbolizovať kávové diamanty. Teda tú najlepšiu výberovú kávu, ktorú chcete piť celý deň :)
A když jsme u toho, kdo pro vás vymýšlí ty skvělé vtipné fráze na obaly?
Niektoré hlášky (slovenské) si vymýšlame sami. Niektoré nám už posielajú naši zákazníci a inšpirujeme sa samozrejme aj na webe.
Byl a je pro vás někdo vzorem či motivací?
Nemali sme konkrétny vzor. Našou motiváciou bolo robiť niečo zmysluplné a robiť luďom radosť prostredníctvom našej kávy. Dodnes máme najvačšiu radosť z toho keď našim zákazníkom káva chutí.
Nyní máte skvěle zaběhlou pražírnu, uvažovali jste někdy o nějakém dalším kroku?
Stále je našim core projektom pražiareň a na tú sa sústredíme najviac, ale chceli by sme ju rozšíriť o pekáreň, ale až po tom ako Dáška skončí materskú dovolenku.
Kdy a kde jste měli nejlepší šálek kávy?
Naše chuťové preferencie sa v čase menia, preto nemáme rebríček naj káv. Ale momentálne vyhrávajú určite krásne čisté a živé mokro spracované kávy.
Na jakou kávu, co jste kdy pražili, vzpomínáte nejraději?
Pri každej novej káve, ktorá nam príde do pražiarne pociťujeme istú formu vzrušenia a nedočkavosti ako sa nám ju podarí upražiť. Niečo ako motýliky v bruchu :)
Co považujete za největší úspěch?
Že sa nám pri rozbehu pražiarne narodili dve krásne zdravé dcérky.
Naopak, stal se někdy nějaký přešlap, něco, co byste udělali jinak?
Kedže Diamond’s Roastery bola na začiatku viac menej “one man show” a snaha o dokonalý produkt stála nášho pražiara Tomáša veľa nervov. Teraz by sme si poradili brať veci viac “easy” a nestresovať sa toľko :)
A nakonec, máte nějaký vzkaz pro naše zákazníky, kávomilce z Kofia?
Pite a pripravujte si kávu tak ako vám chutí a nenechajte si do toho od nikoho kecať :)