El Cafetero Specialty Coffee je rodinná pražírna výběrové kávy a kavárna se sídlem ve Varšavě, v Polsku.
Za založením stojí syn Kondrad a otec Marek. Kondrad je hlavní pražič a sportovec ve výslužbě. Je to on, kdo dohlíží na pražírnu a kavárnu a osobně kontroluje kvalitu každé kávy. Nejčastěji ho uvidíte v kavárně El Cafetero. Otec Marek kontroluje kvalitu pražené kávy a vždy usiluje o dokonalý chuťový profil. Miluje africké kávy, zejména kávy z Keni. Díky synovi se začal zajímat o kávu a oblíbil si ji natolik, že z toho vznikl rodinný podnik, kde praží otec se synem.
Oba jsou hrdí na svou nekompromisní kvalitu, obchodní transparentnost a snahu o dosažení toho, co je v kávě nejlepší - chuť a aroma. Konrad zdokonaloval své kávové dovednosti s těmi nejlepšími lidmi v oboru: s Morten Munchowem z kodaňské Coffeemind Academy a Gwilymem Daviesem z pražírny The naughty dog. Konrádova filozofie je získávat kávu pouze od důvěryhodných dodavatelů a výjimečných plantáží, vybírat a pražit zrna sám a věnovat se profesionalitě a kvalitě. Praží kávu ručně na prvotřídní pražičce kávy Giesen W6A, aby zajistili, že káva bude kvalitně pražena a bude dokonalou kontrolou a kvalitou každé jednotlivé šarže, která pražírnu opustí.

A jak vzniklo samotné logo a název pražírny? Logo se skládá z trojúhelníku, ve kterém je palma. Trojúhelník značí oblast Kolumbie, Zona Cafetera, známá také jako kávový trojúhelník (španělsky eje cafetero). Kávový trojúhelník se nachází v tzv. kávovém pásu (mezi obratníky Raka a Kozoroha), kde je celoročně teplé klima. Úrodná půda, často sopečného původu, je pro pěstování kávovníku příznivá. Další ochrannou známkou regionu je vosková palma. Zaplavuje krajinu kolumbijských And a od roku 1985 je oficiálně uznána za národní strom Kolumbie, který má zvláštní právní status. Kromě toho palmy plní na plantáži také důležité funkce, zajišťují druhovou rozmanitost, zlepšují vodní bilanci půdy a stabilizují její pH. Skvělá káva má svůj původ u pěstitele kávy (španělsky el cafetero), jehož rodina pravděpodobně po celé generace zdokonalovala svůj přístup k pěstování kávy. Pěstitel kávy věnuje svůj život péči o rostliny a jejich zlepšování. Nejdůležitější je pro něj kvalita, ne kvantita. Předává se pouze káva, která je bez vad a sklizená v době nejvyšší zralosti. Proto u nás najdete vždy a jen vysoce kvalitní speciální kávy.

El Cafetero nedávno otevřel novou kavárnu v centru Varšavy, kde můžete ochutnat jejich kávová zrna, popovídat si s pražičem a vyzkoušet si své kávové dovednosti díky kurzům na míru pro profesionály i pro domácí baristy.
