Fiftybeans

4.5 / 5

O nás

Tel: +420 777 740 566
Adresa: Drážní 253/7
627 00, Brno
Česká republika
Web: fiftybeans.cz
Sociální:

Fiftybeans je ostřílená pražírna kávy, kterou nalezneme v samém srdci Moravy - v Brně. Jejím zakladatelem a také hlavním pražičem je Roman Nejedlý, který se mimo vedení pražírny pravidelně účastní baristických soutěží. V roce 2017 se účastnil českého mistrovství v přípravě filtrované kávy Czech Brewers Cup, kde skončil na 2. místě, o rok později se na stejné soutěži umístil jako první. Jakožto finalista postoupil i do světového kola, kde skončil 12. (ze 41 účastníků). V roce 2019 skončil druhý na soutěži Barista roku (Mistrovství České republiky v přípravě espresso nápojů). Zkušeností má na rozdávání. Roman chce, aby se kávomilci cítili s Fiftybeans maximálně pohodlně. Aby si vychutnali kávu tak, jak ji mají rádi. Pití kávy je rituál. Rituál, který mnozí provádí každý den. A každý den může být jedinečný.

Historie Fiftybeans sahá do roku 2013, kdy byla výběrová káva v České republice v plenkách. Tehdy bylo velmi obtížné najít kvalitu mezi „temnými“ italskými pražírnami, u kterých všechno kafe chutnalo bohužel stejně. Téměř nikdo nevěděl, že je káva ovoce a může nabídnout mnohem více než unifikovanou hořkou chuť. A to se rozhodli změnit. Vždy to bude běh na dlouhou trať, ale ve Fiftybeans věří, že pouze trpělivým přístupem jsou schopni něco změnit. Změnit výsledný šálek kávy v opravdový zážitek. Dnes jejich nabídka čítá několik druhů kávy určené pro různé způsoby přípravy. Každý si u nich přijde na své. Veškerá káva, kterou mají v nabídce, je svým způsobem unikát, který chtějí pít každý den. A tyhle unikáty chtějí se všemi sdílet.

Fiftybeans: „Výběrem zelené kávy pokrýváme celou paletu chutí a aromat. Nakupujeme buď od ověřených dodavatelů, kteří respektují tuto surovinu a osoby s ní spojenou, nebo nákup zrna probíhá přímo od farmářů. Většina jednodruhových káv se u nás neohřeje moc dlouho. Jako každá jiná surovina i zelená káva stárne a ztrácí jiskru. Tomu se snažíme předcházet skladováním v klimatizovaných skladech a také inovativními metodami mražení zeleného zrna. Klíčová je ovšem optimalizace nákupu kávy tak, abychom byli schopni odbytem následovat aktuální světové sklizně.“