Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Jsme pražírna sídlící v Amsterdamu a naší misí je, aby eticky získávaná výběrová káva byla lépe dostupná. Máme útulný obchod v centru Amsterdamu, který je domovem Fucking Strong Coffe – naše parádní zrna pro každého. Žádné kázání, žádný minimalismus, žádná exkluzivita, jen dobrá etická výběrová káva.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
Když se podíváme na naše kolegy v oboru, vidíme spoustu skvělých a talentovaných pražičů, ale jen málo z nich má pořádný příběh. V našem oboru je spousty kázání do „coffee nerdů“, ale málo lákání nováčků, kteří toho o kávě moc neví. Jméno „Fucking Strong Coffee“ je drzé, dostupné, proti snobské a provokativní.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Udržet nadšení a zkoušet nové projekty, které jsou v souladu s růstem firmy a strategického plánování. Je jednoduché se nechat unést, když lidé kolem vás dělají skvělé věci.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidi pořád nechápou?
Honba za výběrovou kávu, není honba za exkluzivitou nebo nadřazeností. Eticky získaná kvalitní a chutná káva není jen pro pár vyvolených.
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?
Být více proaktivní v potkávání dalších pražičů a integraci do amsterdamské/nizozemské/evropské kávové scény a nebýt jen drzý outsider. Jsme v pohodě (aspoň si to myslíme), jen rádi děláme věci po svém, ale to neznamená, že nechceme nové přátelé.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Lennart Clerkx, zakladatel etického dovozce This Side Up – nedělá jenom správné věci, ale redefinuje co je správně.
Jaký byl váš největší neúspěch?
Nebyli jsme schopni dost rychle reagovat na sílu naších zákazníků, kterým jde o udržitelnost a recyklaci – měli jsme začít dřív se znovu doplňováním plechovek a znovu použitelné kelímky jsme měli mít od začátku.
Na co jste nejvíce hrdí?
Vybudování naší kavárny s několika náhodnými zákazníky během dne, až do kavárny plnou života a s neuvěřitelnou podporou od stálých zákazníků z celého světa.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Doufáme, že více dostupně, méně povýšený a stejně nebo více inovativní než je tomu dnes.
Řekněte nám něco o „The Cup“ – nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Jsou dva. Při naší první návštěvě mycí stanice Gakenke ve Rwandě u našeho partnera. A druhá byla Kostarika až neuvěřitelně chutná, od našich kamarádů z Blommers (Nizozemsko).