Gringo Nordic Coffee Roasters je švédská pražírna výběrové kávy, která byla založena v roce 2018. Založil ji Johan Ekfeldt, který předtím spoluzakládal neméně známou pražírnu Johan & Nyström. Po nějakém čase prodal svůj podíl a po tříleté pauze se vrátil zpět do kávového byznysu.
Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Jsme Gringo Nordic, malá zvědavá pražírna kávy z Gotherburgu, Švédsko. Založena v roce 2018. Dovážíme 100 % transparentní kávy z jednotlivých farem, statků a kooperativ. Pražíme pomalu a po menších dávkách v naší 35kg pražičce Loring. Soustředíme se na zajímavé kávy se zřetelných charakterem.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
Johan, hlavní majitel firmy, vlastní kávu v Cauca v Kolumbii, kde ho spolumajitel a pracovníci nazývají Gringo. Takže název vyplývá z tohoto prostého faktu. A pro logo jsme chtěli něco čistého, jednoduchého.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Ustát to finančně.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidé pořád nechápou?
Že káva by neměla být hořká (čti tmavě pražená) a že se ve skutečnosti jedná o ovoce a mělo by se o ní i tak přemýšlet.
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením odznovu?
Kávu pražím více než 20 let a moje asi největší chyba byla, že jsem opustil minulou firmu - Johan & Nyström - a pokusil se učit z těchto chyb (kterých jsem dělal mnoho).
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Mario, který je náš exportér v Huila v Kolumbii. Velmi pomáhá farmářům a káva, kterou exportuje, je prostě fenomenální.
Jaký byl váš největší neúspěch?
Udělal jsem několik velkých přešlapů v oblasti čaje. Naučil jsem se, že člověk by měl dělat jen to, čemu rozumí. V mém případě jsem se naučil, že vůbec nevím, co se v čajovém světě děje.
Na co jste nejvíce hrdí?
Že i po více než 25 letech v kávovém průmyslu pořád miluji ten pocit zapnout ráno pražičku, cítit zrnka a udělat si první šálek kávy. Je to určitá láska ke kávě, která nikdy nezmizí, což mě dělá hrdým, ale spíš hlavně šťastným.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Nemám tušení. Funguje teď a tady, nekoukám tak moc dopředu.
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Jistěže jsem měl mnoho skvělých káv na cuppingovém stole. Cuppuji každý den a bylo by jednoduché říct, že to byla nějaká geisha. Ale většinou to jsou kávy z Yirgacheffe (oblast v Etiopii), které si dám po celém dni na cestě a chutnají naprosto magicky. Nebo kávu, kterou si udělám v přírodě po několikahodinové túře. Odpověděl jsem? Nevím. Měl jsem jich opravdu mnoho.
Johan "Gringo" Ekfeldt


