Výběrová káva AWAKEN ESPRESSO blend z maďarské pražírny Awaken Coffee je charakteristická tóny malinových bonbonů a hořké čokolády.
Tato směs dvou zemí původu je mixem naturálně zpracované odrůdy Yellow Catuai z brazilské farmy Fazenda Santa Rosa, kterou produkuje Carlos Alberto Vasconselos, společně s promytými odrůdami SL-28 a SL-34 ze zpracovatelské stanice Gachatha nacházející se v Nyeri v Keni. Směs těchto dvou káv vytváří velmi příjemnou kombinaci sladkosti podobné malinovým bonbonům, vyváženou dochutí a hladkou strukturou kvalitní hořké čokolády. Tuto směs doporučujeme jak pro přípravu espressa, tak i mléčných nápojů.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů.
- Poměr směsi: 70% Brazílie SANTA ROSA / 30% Keňa Gachatha AA
- Farmáři: Carlos Alberto Vasconselos / drobní farmáři
- Nadmořská výška: 1.300 / 2.100 m n.m.
- Způsob zpracování: naturální / promyté