Pojďte si vychutnat šálek kávy, kterou si pro vás připravila irská pražírna 3fe. Tato promytá káva pochází z oblasti Sol de Mañana v Bolívii, kde díky jedinečným podmínkám získává svůj charakteristický profil. Již první doušek vás osloví svěžím nádechem asijské hrušky, která dodává šálku jemnou ovocnou notu s příjemnou sladkostí. Tato chuť se postupně proplétá s tóny zlatého sirupu, které přinášejí plnost, kterou si budete chtít vychutnat až do posledního doušku a v závěru pak vystupuje osvěžující kyselinka, připomínající limonádu, která dodává nápoji lehkost.
Projekt Sol de la Mañana založila rodina Rodriguezových (Pedro a jeho děti Daniela a Pedro Pablo), jedna z nejváženějších rodin v oblasti produkce kávy v Bolívii. V roce 2014 Pedra oslovila skupina místních producentů s žádostí o pomoc při zvyšování kvality a výnosu kávy. Projekt slouží jako mentoringový program, který podporuje farmáře od založení kávových školek po pravidelné návštěvy farmářů a zajišťuje jim stabilní růst a vyšší příjmy.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1600 - 1750 m n. m.