Výrazný chuťový zážitek jako v cukrárně vám přinese Brazílie DATERRA. Kávička z dílny pražírny A Matter of Concrete se totiž vyznačuje tóny bonbónků, sladkých žvýkaček a kyselým nádechem čaje oolong.
Výjimečná odrůda a výjimečné zpracování
Daterra Estate je světově proslulá kávová farma v Brazílii, která si zakládá na kvalitě a udržitelnosti. Všechny kávy produkované na farmě Daterra mají certifikát Rainforest Alliance, což znamená, že jsou pěstovány na farmách, které upřednostňují ochranu lesů, řek a půdy a ochranu divoké přírody. Jednou z jedinečných odrůd pěstovaných ve společnosti Daterra je Aramosa, vzácná káva, která je křížencem Coffea Arabica a Coffea Racemosa, dědičného druhu. Aramosa má nižší obsah kofeinu než typické odrůdy Arabica. Coffea Racemosa je méně známý druh kávy a je endemitem pobřežního lesního pásu mezi severním Kwa-Zulu Natal a Mosambikem. Je mrazuvzdorná, odolná vůči suchu a houževnatá, daří se jí i v písčitých půdách. Její nejvýznamnější vlastností je přirozeně nízký obsah kofeinu, který je méně než poloviční oproti kávě Arabica a čtvrtinový oproti kávě Robusta.
Při zpracování této kávy spolupracovaly společnosti SSG a Catur se společností Daterra a použily inokulanty z Indonésie. Po výběru pouze těch nejzralejších kávových třešní byla zrna přesunuta do uzavřené fermentační nádrže a postříkána inokulanty. Zrna pak byla fermentována za kontrolovaných podmínek, dokud nedosáhla pH 3,8. Tato šarže kávy má dva odlišné chuťové profily: "Senja" a "Kamala". Zrna Aramosa, která byla zpracována profilem "Kamala", budou sušena s neporušenými plody třešní, zatímco zrna zpracovaná profilem "Senja" budou rozemleta a promyta, ale s ponechaným slizem. Fazole se suší odděleně na vyvýšených lůžkách, dokud nedosáhnou 10-12 % vlhkosti. Nakonec se zrna opět smíchají v hermeticky uzavřeném obalu, aby se zajistila homogenní směs obou způsobů zpracování.
- Nadmořská výška: 1000–1200 m n.m.