Pokud patříte mezi milovníky spíše sladších aroma ve vašem espressu, tak tento kousek od nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters bude pro vás to pravé. Sladká, krémová a kulatá! Přesně takto by se dala popsat tato naturálně zpracovaná káva z Brazílie, která v šálku skrývá právě sladké aroma karamelu a čokoládového brownie, společně se svěžestí pomerančového likéru. Vychutnejte si tuto parádní kávičku i vy!
Sul de Minas (jih Minas Gerais) je jednou z prvních oblastí produkce kávy v Brazílii. Fazenda do Salto, ze které tato káva pochází,má dlouhou historii, která sahá až do doby před 100 lety. Když si představíte klasickou, tradiční brazilskou kávovou farmu, je vzorem právě tato farma, kde se rozprostírají kávové plantáže, kam až oko dohlédne. Otávio Reis je pátou generací a v současné době na této farmě hospodaří společně tři generace rodiny. Oba Otáviovi rodiče se v kávovém byznysu pohybují již sto let, a tak je nevyhnutelné, že kávu má v krvi již před svým narozením. Název farmy souvisí s další vášní rodiny, a to s koňmi. Salto znamená v portugalštině „skok“ a rodina dosáhla mnoha ocenění v soutěžích.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1100 m n. m.