Výběrová káva Brazílie EVANDRO VERA ze slovenské pražírny Goriffe Roastery je charakteristická tóny jablka, hrozna a ginu.
Evandro se prakticky narodil na kávové farmě. Protože jeho rodina pěstuje kávu, co si pamatuje. Společně s bratrem a otcem pracuje na jejich farmě Babilonia. Veškerá práce je prováděna ručně s důrazem na nejvyšší kvalitu. Tato anaerobní káva je velmi sladká, připomíná žluté ovoce a jablka s vůní alkoholu v pozadí.
Anaerobní fermentace je způsob zpracování kávy bez přístupu vzduchu. V kontextu s kávou je fermentace proces, při kterém bakterie, kvasinky a jiné mikroorganismy rozkládají produkt. U kávy jsou cukry především v kávových plodech, tedy slizovitá vrstva kolem kávového zrna, to však neznamená, že se cukry přeměňují na 100% alkohol. Veškeré metody zpracování technicky kvašením prochází. Během fermentace se sliz rozpadá a rozvíjí se organické sloučeniny, které mohou přispívat chuti, například některé kyseliny. Při anaerobní fermentaci však celé kávové plody putují přímo do tanků bez přístupu vzduchu. Během této doby, kdy jsou kávové plody v prostředí bez kyslíku, produkuje káva odlišné chuťové tóny a kyselinu mléčnou, která vysvětluje právě tu “funky” chuť výsledného nápoje.
- Farma: Babilonia
- Nadmořská výška: 1500 m.n.m.