Výběrová káva Brazílie FAZENDA SALTO z pražírny El Cafetero je charakteristická tóny švestek, fíků a čokolády.
Majitel Dr. Fabio Araujo Reis provozuje svou farmu jako rodinný podnik se svými dvěma syny a dcerou v brazilském regionu Sul de Minas. Zaměstnává 35 místních obyvatel a jejich káva se sklízí mechanicky a suší se na 8 rotačních strojích a sušičkách, které udržují konstantní proudění vzduchu s kombinací studeného a teplého vzduchu. Zpočátku se káva před fermentuje ve statických boxech po dobu 12 hodin. Studený vzduch se používá k sušení třešní po dobu čtyř dnů, poté se na tři dny přepne na teplý vzduch, dokud obsah vlhkosti nedosáhne 15 procent. Káva je sladká s nízkou kyselostí, v chuti švestková povidla, cukrová třtina a hořká čokoláda.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Farma: Fazenda Salto
- Farmář: Fabio Araújo Reis
- Nadmořská výška: 1 230 m n. m.