Výběrová káva Brazílie FAZENDA SALTO z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny tmavé čokolády, vanilky a sušených višní.
Farmář Dr. Fabio Reis pracoval jako doktor, ale už odmala se zajímal o pěstování kávy. Jeho farma Fazenda Salto o rozloze 800 ha se nachází v oblasti Sul de Minas a provozuje ji se svými dvěma syny André a Juca. Kávu odrůdy žlutý bourbon sklízí mechanicky, pak ji ručně třídí a po 28 dní ji suší na tzv. afrických postelích, dokud nedosáhnou vlhkosti 11 %. Po usušení nechají kávu ještě 10 dní odpočívat na dřevěných silech, pak vyloupou zrna v loupacích strojích, připraví do jutových pytlů a dovezou do družstev.
Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.230 m.n.m.
- Producent: Dr. Fabio Reis