Českobudějovická pražírna Kmen vám představuje kávu RAFAEL VINHAL z Brazílie a zároveň farmáře, který je výjimečný svým inovativním přístupem ke zpracování kávy. Jeho káva odrůdy Topázio rozhodně není obyčejná. Zapomeňte na tradiční chuť brazilských káv a připravte se na ohromující symfonii chutí, ve které dominují hroznová limonáda, makadamové ořechy a med. Tato káva je skutečným chuťovým dobrodružstvím a Rafaelův zájem o to, kde a jak je jeho káva použita, přináší unikátní spojení mezi pěstitelem a spotřebitelem.
Historie farmářské rodiny Vinhal začala u Rafaelova dědečka Zica, který v sedmdesátých letech zasadil vlastníma rukama první kávová semínka. Rafael Vinhal je nejstarší syn Alfonsa a Marcélie, který odstartoval už třetí generaci farmářů. Patří do generace farmářů, která se zajímá, kam jejich káva doputuje, které pražírny s jejich kávou pracují a jaký je konečný produkt jejich několikaměsíční dřiny. Nikdy předtím neexportoval přímo a nyní je to jeden z jeho hlavních projektů. Brazílie funguje hlavně na bázi kávového monopolu a výkupních kooperativ, přímý obchod je tady zatím novinkou.
Rafael je velký experimentátor, kombinuje různé fermentace a dosahuje tak exkluzivních kávových mikrolotů z jinak běžně pěstovaných odrůd. Chutě, které tyto kávy nabízejí, jsou opravdu výjimečné a různorodé. Tento lot odrůdy Topázio pochází z farmy Fazenda Recanto a Rafael ji zpracoval jako 2x fermentovaný honey lot. Po sběru a vytřídění nezralých třešní nechal kávové třešně fermentovat 78 hodin aerobně „nasucho“, tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, třešně prudce zchladil studenou vodou, proběhl tzv. termální šok. Následně třešně zbavil dužiny, ale nechal na nich lepkavou část a znovu je fermentoval. Tentokrát po dobu 208 hodin a anaerobně (bez přístupu vzduchu) a taktéž bez vody. Na závěr kávu po dobu 19 dní sušil na vyvýšených lůžkách.
- Farma: Fazenda Recanto
- Farmář: Rafael Vinhal