Vychutnejte si pořádnou Brazilku na espresso z pražírny The Naughty Dog. Zlobiví pejsci již podruhé navázali kontakt s Fabiem, který vede farmu Fazenda Salto ve slavném kávovém regionu Sul de Minas. Tato kávička je jako stvořená pro každodenní espresso ať už na páce, v automatickém kávovaru, s mlékem, nebo bez. Pokud nemáte rádi kyselé kávy, tak už dál nehledejte, tato intenzivní nugátová klasika s tóny višní a sametovým tělem je pro vás jako stvořená.
Majitel Dr. Fabio Araújo Reis provozuje svou farmu jako rodinný podnik se svými dvěma syny a dcerou v brazilském regionu Sul de Minas. Zaměstnává 35 místních obyvatel a jejich káva se sklízí mechanicky a suší se na 8 rotačních strojích a sušičkách, které udržují konstantní proudění vzduchu s kombinací studeného a teplého vzduchu. Zpočátku se káva před fermentuje ve statických boxech po dobu 12 hodin. Studený vzduch se používá k sušení třešní po dobu čtyř dnů, poté se na tři dny přepne na teplý vzduch, dokud obsah vlhkosti nedosáhne 15 procent. Výsledná kávička je pak sladká s velmi nízkou kyselostí, takže ideální pro každého milovníka klasického espressa.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Farmář: Dr. Fabio Araújo Reis
- Nadmořská výška: 1 230 m n. m.
- Sklizeň: září 2023