Po osamělé zimě, za kvetoucích poupat, se k nám vrací poutníci oblohy, a s nimi kolibříci, přinášejíce tento poklad z Brazílie, do vaší moky nebo páky, trochu čokolády, karamelu a limetky! Od nizozemských kolibříků tady máme karamelově sladké čokoškové espresso s dochutí limetkového sorbetu.
Tato zrnka rostla s výhledem z nejvyššího bodu oblasti Chapada de Minas pod pracovitýma rukama rodiny Limových, kde se řemeslo přeneslo z otce na syna. Momentálně jsou již druhou generací farmářů zaměřující se na produkci kávových zrnek vysoké kvality. O kávovníky se starají na oblasti rozléhající se na ploše téměř 4 hektarů, z nichž 2,6 jsou zachované původní oblasti, a zbytek slouží k produkci našich oblíbených plodin.
Produkce kávy se nesla v duchu šetrnosti k vodě, neboť se jedná o suše zpracovaná zrnka. To znamená, že plody byly s pečlivostí ručně roztříděny a zbaveny obalu kolem zrnka. Co činí tuto kávu odlišnou od dalších naturálně zpracovaných káv je nicméně anaerobní fermentace, která následovala. Kávová zrnka spočinula po roztřídění v nádobách, kde fermentovala 72 hodin bez přísunu kyslíku. Tento proces umocňuje chuťový profil a mnohdy odhalí chuťě před fermentací skryté.
Pokud jste zvládli popis dočíst až sem, tak kolibřík stihl mávnout svými křídly již asi 22 000 krát. A vy ještě stále nemáte vybráno?
- Nadmořská výška: 1150 m n. m.
- Recept:
Mletá káva: 18g
Čas: 25 - 30 sekund
Outflow: 40g