Že si kávu z Brazílie spojujete s tradiční čokoládovou chutí a tmavým pražením? To je minulost. Poslední dobou se konečně začíná objevovat skvělý a dosud neprobádaný chuťový profil, který překvapí i ty největší kávové mlsouny. Přímo tahle slaďounká Brazilka vás svým neodolatelným aroma přenese na nostalgický víkend za babičkou. Zavzpomínat si konkrétně můžete na jedinečný švestkový koláč, maliny a šípek.
Silviova farma je nejníže položenou farmou, se kterou kdy v Manhattan Coffee Roasters spolupracovali, a to v ohromující nadmořské výšce pouhých 500 metrů. Tradičně kupci výběrové zelené kávy vyhledávají výše položené farmy (min 1000 m n. m.) především kvůli silnější výsledné chuti. Můžeme vám však říci, že tato káva se těmto normám vzpírá a naprosto vás ohromí, ať už v misce na cupping, nebo jako jakkoliv připravená filtrovaná káva. Je to pravděpodobně jedna z chuťově nejbohatších káv z Brazílie, které jsme měli tu možnost ochutnat. Ochutnejte tuto netradiční kávičku i vy! Nebudete litovat.
Farmář Silvio spolu se svou ženou a dvěma syny pracují na výrobě kávy společně. Sklizeň začíná tím, že káva projde sítem, aby se vybraly pouze zralé třešně. Třešně se pak vyplavují a odvádějí do fermentačních nádrží, kde se nechávají anaerobně kvasit 9 až 10 dní. Po ukončení fermentace zůstávají nádrže v lese, kde je stabilnější teplota. Poté se káva suší na vyvýšených lůžkách po dobu přibližně 25 dnů a následně se uchovává při vlhkosti 12 %, aby si odpočinula. Výsledek tvrdé práce Silvia, jeho rodiny a ostatních členů týmu je zkrátka výjimečný.
- Nadmořská výška: 500 - 800 m n. m.
- Farmář: Silvio Roberto
- Farma: Sítio Alto Ar