Výběrová káva Brazílie SUL DE MINAS ze slovinské pražírny Goat Story je charakteristická tóny hořké čokolády, lískových oříšků a hroznového vína.
Když otevřete tento sáček kávy, všimnete si něčeho úplně jiného! Tato kávová zrna jsou malá a roztomilá! Trochu kulatější, trochu menší, mnohem roztomilejší než vaše běžná kávová zrna. Jedná se o druh peaberry- takto označené kávy mají vždy o dost menší zrnka. A co je na něm tak zvláštního? Peaberry vzniká, když se uvnitř kávové třešně objeví přirozená mutace. Normálně každá třešeň obsahuje dvě kávová zrna, která jsou naproti sobě. Občas se ale stane, že kávová třešeň rodí místo dvojčat jenom jedno zrnko.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 950 m.n.m.