Přichází nový přírůstek do rodiny blendů od pražírny Manhattan Coffee Roasters a rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Tentokrát se jedná o blend anaerobně zpracované odrůdy Catuai z Brazílie a promyté geishy z Panamy. V šálku poté hledejte šťavnaté aroma kandovaného pomeranče a sladké aroma pralinek, které je doplněno lehkou chutí a vůní bílých květin. Ochutnejte i vy tuto parádní kávičku!
První káva, která tento blend tvoří, pochází z brazilské oblasti São Sebastião do Anta, kde se nachází farma Inacia Soareze. Sám Inacio neměl v úmyslu převzít farmu po svém otci, ale když vážně onemocněl, Inacio se vrátil na fazendu a jeho vášeň pokračovat v otcově odkazu vzkvétala. Po otcově odchodu si Inacio dal za úkol farmu od základu vylepšit. Inacio je mladý a ambiciózní farmář, který je otevřený novým nápadům od hospodaření s půdou, přes zpracování až po sušení a výsledky opravdu mluví za vše. Farma je natolik malá, že se na ní nepoužívají žádné mechanické stroje na sklizeň, což je v Brazílii obecně neobvyklé. Péče a pozornost věnovaná detailům při sběru a zpracování je pro Inacia prvořadá, věří, že investicí do farmy může pozvednout celou komunitu. Už při jeho druhé sklizni měla komunita okamžitý prospěch, protože ceny, kterých dosáhl, se výrazně zvýšily oproti době, kdy se farma zaměřovala na konvenční produkci s vysokými výnosy.
Proces "anaerobic honey" spočívá v použití specifické fermentační techniky, při níž se kávové třešně částečně suší s neporušeným slizem, což vytváří sladkou a ovocnou chuť. Káva je poté uložena v prostředí bez přístupu kyslíku, kde prochází pomalým procesem fermentace, který zvýrazňuje její jedinečnou chuť a vůni.
- Panama FINCA SANTA TERESA
Druhá část tohoto blendu pochází z panamské farmy Finca Santa Teresa. Tým FST se již dlouho angažuje na světovém trhu s kávou vyšší třídy, ale ve skutečnosti prodává především velkoobjemové, ale vysoce kvalitní tradiční odrůdy: Catuai, Caturra a v neposlední řadě také odrůdou Gesha. Jejich hlavní loty jsou mimořádně kvalitní, což je částečně způsobeno úžasným terroirem: bohatou vulkanickou půdou, vysokou nadmořskou výškou, okolními deštnými pralesy a idylickým systémem počasí. Tento krásný pozemek orientovaný na východ se rozprostírá v horách a leží v průměrné nadmořské výšce 1475 - 1550 m n. m.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.