Výběrová káva Burundi BUSINDE z pražírny Lucid Coffee Roasters je charakteristická tóny malin, borůvek a fialek.
Jedná se o stanici s širokým záběrem na místní pěstitele kávy, která zpracovává třešně až z 1200 místních farmářských rodin. Jako mycí stanice je důležitá jak odměna pracovníkům, kteří třešně zpracovávají, tak cena, kterou dostávají ti, kdo je pěstují. Díky spolupráci se stanicí získali producenti Businde v této sezóně prémii, která byla o 20 % vyšší než místní tržní sazba. Jako stanice platí Businde svým zaměstnancům téměř o 60 % vyšší mzdu, než je sazba za příležitostnou práci v Burundi. Aby pomohla s rozptýlením kávové dužiny, distribuuje společnost Matraco tento kompost jako hnojivo na pomoc zemědělcům v okolí. Vedle toho pomáhá místním zemědělcům s výnosy tím, že jim daruje sazenice na jejich farmy.
Jedná se o odrůdu Red Bourbon, která vznikla mutací odrůdy Typica vysazené v roce 1700 na ostrově Réunion a poté se rozšířila po celém světě, zejména v Brazílii, kde se jí velmi dobře daří. Bourbon je ceněn pro svou komplexní kyselost a skvělou vyváženost. Často se vyznačuje sladkou karamelovou chutí, příjemnou a svěží kyselinkou, ale v závislosti na místě výsadby může vykazovat zcela odlišné chutě. Rwandské a burundské odrůdy se vyznačují výraznější ovocnou chutí.
- Nadmořská výška: 1700 - 1800 m n. m.