Výběrová káva Burundi CAFEX z italské pražírny Vannelli Coffee je charakteristická tóny červeného rybízu, cukrové třtiny a rozinek.
Program CAFEX zahájil belgicko-burundský pár, který chtěl spojit produkci kávy svých předků s udržitelným rozvojem a snahou zlepšit život místního obyvatelstva. Provoz mycí stanice je velkou výzvou. Zemědělci celý den pracují na tom, aby si mohli vybrat své kávové třešně, při západu slunce káva dorazí na mycí stanici CAFEX. Zpracování probíhá v noci, zatímco příjem třešní probíhá od východu slunce do časných nočních hodin, což umožňuje zemědělcům soustředit se na poskytování nejvyšší kvality. Tato šarže je mletá a vyvážená společností Ikawa Nziza, která začala v roce 2013, a mlýn je první účelově vyráběný speciální suchý mlýn v Burundi.
Zralé třešně se vybírají z denních sběrů a suší se na slunci na vyvýšených afrických záhonech, v prvních dnech se každé 2 hodiny obracejí, aby se dosáhlo rovnoměrného kvašení, a během poledního tepla se přikryjí, aby se zabránilo poškození sluncem. Jakmile bylo dosaženo optimální úrovně vlhkosti, je káva přepravována do Ikawa Nziza v obci Gashoho mezi městy Ngozi a Muying odkud se již dále připravuje na export.
- Producent: CAFEX CO-OP (365 drobných farmářů)
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m.n.m.