Tato káva si podmaní vaše chuťové pohárky svou jasnou kyselostí a harmonickým tónům červeného ovoce. Tóny šťavnatých malin a červeného rybízu vytváří hravý ovocný profil, který je doplněný jemnými květinovými tóny, které připomínají ibiškový čaj.
Burundi se stále více prosazuje na mapě výběrových káv — zejména díky svým mimořádně sladkým, čistým a květinovým kávám. Kávu v Burundi produkují téměř výhradně drobní pěstitelé. Káva má pro rodiny i celou zemi zásadní význam. Přispívá ke zlepšení a rozšíření infrastruktury a zlepšuje výdělečný potenciál celého národa.
Zpracovatelská stanice Gahahe Gahahe se nachází v oblasti Gahahe v provincii Kayanza. Stanice leží v nadmořské výšce 1 805 metrů a dokáže zpracovat až 750 metrických tun třešní za sezónu (její výbavu činí 10 fermentačních nádrží, 4 stoly pro selekci třešní, 2 namáčecí nádrže, sušící pole s 180 sušícími stoly a 18 předsušovacích stolů).
Odrůda Red Bourbon patří mezi nejvíce rozšířené v Burundi. Vzhledem ke stále menší velikosti kávovníkových výsadeb je v Burundi velmi velkým problémem stárnutí rostlin — mnozí zemědělci mají stromy staré více než 50 let, ale vzhledem k malým pozemkům, je obtížné úplné vyřazení stromů z produkce na dobu 3 až 4 let (než nová výsadba začne přinášet výnosy). Aby importér povzbudil zemědělce k obnově jejich výsadeb, zakládá školky a prodává zemědělcům sazenice za cenu nižší než náklady.
Během sklizně je veškerá káva ručně selektivně sklízena — většina rodin má pouze 200 až 250 stromů a sklizeň je téměř zcela prováděna rodinou. Zajištění kvality začíná ihned poté, co farmáři doručí své třešně. Třešně jsou zpracovávány promytou metodou pod neustálým dohledem — dužina, doba fermentace, mytí, třídění ve kanálech a finální namáčení jsou pečlivě monitorovány. Všechny třešně jsou nejprve ponořeny do malých kbelíků jako první krok k ověření kvality. Kvalitnější třešně znovu ručně tříděny, aby byly odstraněny všechny poškozené, nedozrálé a přezrálé třešně. Následně je odstraněna dužina do 6 hodin po dodání. Káva je sušena na vzduchu po dobu 12 hodin a poté je 12 až 24 hodin namáčena v čisté horské vodě. Pergamen je poté namočen dalších 12 až 18 hodin a poté přemístěn na sušící stoly. Zrnka jsou často otáčeny a prohrabávány, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Sušení trvá přibližně 2 až 3 týdny.
- Ovocitost: 3.5 / 5
- Sladkost: 3.5 / 5
- Hořkost: 1 / 5
- Nadmořská výška: 1 750 m n. m.
- Sklizeň: podzim 2023