Výběrová káva Burundi Gahahe z pražírny Coffee Source s charakteristikou rybízu, jablka a čokolády.
Jestli máte rádi keňské kávy, určitě si zamilujete naši druhou Burundi. Burundi Gahahe je ovocná, sladká, komplexní káva, kterou doprovázejí rybízové chutě s jablečnou aciditou a čokoládovou dochutí. Producenti a farmáři si dali opravdu záležet na zpracování. Selekce defektů pod UV světlem snižuje výrazně jejich výskyt a zaručuje vysokou kvalitu této kávy a také její konzistenci.
Zpracovatelský závod Gahahe leží v provincii Kayanza. Nadmořská výška závodu a okolních farem se pohybuje kolem 1800 metrů nad mořem. V závodě Gahahe je zaregistrovaných 1771 producentů kávy (neboli farmářů), kteří každý pěstují průměrně kolem 240 kávovníků. Zpracovatelská stanice je vybavená 10 nádržemi na fermentaci, 2 nádržemi na namáčení třešní a polem se 180 stoly na sušení a 18 stoly na před-sušení.
V poslední době se klade velký důraz na odstranění tzv. bramborového defektu (častý defekt u káv z Burundi a Rwandy, při kterém už i jedno nakažené zrnko způsobuje v chuti kávy bramborovou příchuť). Obecně známým faktem je, že výskyt defektu lze výrazně snížit pouze pečlivou selekcí defektních zrn, a proto se na selekci soustředilo mnoho stanic v oblasti. Národní kávový institut spustil osvětu a doporučil farmářům před přinesením kávových třešní na zpracovatelskou stanici promývání a selektování třešní v řece. Na zpracovatelské stanici Gahahe dostanou farmáři za takto extra tříděné třešně zaplacené prémie.
- Nadmořská výška: 1700 m.n.m
- Odrůda: Bourbon
- Acidita: střední