Ovocný přírůstek do nabídky oblíbené pražírny Nomad je tu! V tomto balení na vás čekají výborná zrnka z Burundi, která váš šálek oživí jarními, svěžími chutěmi. Těšit se můžete na jemnou květinovou kávu, s tělem sladkých mandarinek a ananasu.
Stanice Washed Gahahe se nachází v oblasti Kayanza. Stanice je položena v nadmořské výšce 1805 m n. m., je vybavena 10 fermentačními nádržemi, 4 třídicími stoly na třešně, 2 namáčecími nádržemi, předsušárnou s 18 stoly a sušárnou se 180 stoly, což stanici umožňuje zpracovat až 750 tun kávových třešní ročně. Společnost Gahahe se podílí na několika projektech zaměřených na pomoc a podporu zemědělců, včetně projektu chovu hospodářských zvířat a různých projektů Farmer Hub zaměřených na posílení družstev a zlepšení výnosů.
Mnoho stromů v Burundi je odrůdy Red Bourbon. Vzhledem ke stále menší velikosti kávových plantáží je v Burundi velkým problémem stárnutí kořenů. Mnoho zemědělců má stromy staré více než 50 let, ale vzhledem k malým pozemkům, které je třeba obdělávat, je obtížné ospravedlnit jejich výměnu za nové stromy s rizikem, že budou 3-4 roky bez výnosné úrody. Aby společnost Bugestal povzbudila zemědělce k obnově jejich výsadeb, nakupuje osivo od burundského Institutu zemědělských věd (ISABU), zakládá školky a prodává rostliny zemědělcům za cenu nižší než náklady. Na stanici Washed mohou zemědělci získat také organické hnojivo získané z kompostované kávové dužiny.
Kontrola kvality začíná hned, jakmile pěstitelé dodají své třešně. Třešně se zpracovávají za mokra pod neustálým dohledem. Rozvlákňování, doba fermentace, praní, třídění na jádra a závěrečné namáčení jsou pečlivě sledovány. Třešně se pak do šesti hodin po dodání vyloupou. Káva se fermentuje na sucho až 12 hodin a poté se namáčí v čisté horské vodě po dobu 12 až 24 hodin. Pergamen se pak namáčí dalších 12 až 18 hodin a poté se přemístí na sušící lůžka. Sušení pergamenu trvá přibližně 2 až 3 týdny.