Maďarská pražírna Roastopus vás volá omamným zpěvem sirény abyste ochutnali tuhle jejich skvělou kávičku. Tahle je plná šťavnatého ovocíčka. V chuti této promyté kávy z Burundi najdete rybíz, třešně a v závěru příjemný šípek. Tak co? Necháte se zlákat touhle mňamkou?
Stanice Gahahe má 1 250 registrovaných členů z řad farmářů, jejichž pozemky se rozkládají na 16-ti sousedních kopcích. Ačkoliv je pěstování kávy v Burundi velmi rozšířené, každý drobný zemědělec produkuje relativně malou úrodu — průměrný drobný pěstitel obdělává přibližně 250 stromů (ročně asi 200 - 300 kg kávových třešní). Pokud se zpracovatelská stanice nachází příliš daleko, zemědělci svou úrodu prodávají zprostředkovatelům, často nevýhodně. Aby se těmto způsobům zabránilo, otevřela stanice Gahahe (společně s dalšími) sběrná místa. Díky tomu se dostanou k farmářům v okruhu až 10 km v takovém čase, že není ohrožena kvalita třešní.
Odrůda Red Bourbon patří mezi nejvíce rozšířené v Burundi. Vzhledem ke stále menší velikosti kávovníkových výsadeb je v Burundi velmi velkým problémem stárnutí rostlin — mnozí zemědělci mají stromy staré více než 50 let, ale vzhledem k malým pozemkům, je obtížné úplné vyřazení stromů z produkce na dobu 3 až 4 let (než nová výsadba začne přinášet výnosy). Aby importér povzbudil zemědělce k obnově jejich výsadeb, zakládá školky a prodává zemědělcům sazenice za cenu nižší než náklady.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.