Výběrová káva Burundi GAKENKE ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny třešní, karamelu, malin a čokolády.
Kávu v Burundi pěstují zejména drobní farmáři a velká část jejich produkce dosahuje výjimečné kvality. Pro tuto zemi jsou typické sladké, čisté a často květnaté chutě výběrové kávy. My jsme pro vás vybrali varietu Red Bourbon ze zpracovatelské stanice Gakenke, která se nachází v regionu Kayanza. Do této stanice pravidelně dodává kávu až 2 685 registrovaných farmářů, kteří jsou rozděleni do skupin po 30 farmářích a každou skupinu vede ten nejzkušenější. Naše zrnka byla sbírána ručně a fermentována ve vodě z nedalekého potoka po dobu 12 hodin. V chuťovém profilu si vychutnáte zralé třešně, maliny, karamel a čokoládu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
- Nadmořská výška: 1800 m.n.m