Nenechte si ujít výrazně ovocnou kávu z Burundi, kterou napražili v pražírně One Eleven. Hledáte-li kávu s pořádnou kyselinkou, jste tu správně. V šálku této výběrovky narazíte na zralé ostružiny a citrony. V ocásku pak na chuť lízátek. Takovou kombinaci doporučujeme např. na cold brew.
Stanice Gakenke byla postavena v roce 1991. Stanice s 224 sušícími lůžky může zpracovat až 750 tun za sezónu. Stanice má 2 flotační nádrže, 10 fermentačních nádrží a 2 namáčecí nádrže. Stanice Gakenke má 2 685 registrovaných farmářů, kteří se rozkládají na 22 kopcích v obci Gatare v provincii Kayanza. Zemědělci mají obvykle v průměru 250 stromů.Mycí stanice se účastní řady projektů na podporu a pomoc zemědělcům, včetně projektu chovu hospodářských zvířat a řady projektů Farmer Hub zaměřených na posílení družstev a zlepšení výnosů.
Burundi bylo dlouho přehlíženo ve srovnání se sousedními východoafrickými velmocemi v produkci výběrové kávy. Kávu v této zemi produkují téměř výhradně drobní zemědělci a většina této drobné produkce je výjimečně kvalitní. Burundi se díky svým velmi sladkým, čistým a často květinovým kávám každoročně stále více prosazuje na mapě výběrových káv.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.