Kávička jako stvořená k přivítání slunečných dnů. Řeč je o Burundi GIKU z pražírny Manhattan Coffee Roasters. Tahle výběrovka překypuje ovocnými tóny. Lehké tělo černého čaje je totiž doprovázeno aciditou pomerančové kůry a šťavnatostí zralých meruněk. Chutnat vám bude určitě i v podobě cold brew.
Tato káva pochází od společnosti Long Miles Coffee a byla vypěstována na kopci Giku. Mezi mycí stanicí Long Miles Bukeye a kopcem Giku se táhne dlouhý úsek patnáctikilometrové polní cesty. Abyste se tam dostali, musíte překročit dvě řeky a projet hranice dvou provincií. Přestože touto oblastí protéká mnoho malých řek, komunity, které zde žijí, mají jen malý přístup k čisté pitné vodě a jsou daleko mimo dosah elektřiny. Nejdůležitější plodinou pěstovanou na kopci je káva, která těsně konkuruje kukuřici a fazolím. Padesát čtyři kilometrů v dálce se tyčí okraj pralesa Kibira, jediného původního deštného pralesa v Burundi.
Společnost Long Miles usilovně pracuje na tom, aby se ke Giku přiblížila mycí stanice. Farmáři z tohoto regionu museli překonávat dlouhé vzdálenosti přesahující tři hodiny pěšky, aby mohli svou kávu přivézt do prací stanice v Bukeye. Společnost Long Miles nedávno zakoupila pozemek poblíž Giku, aby to změnila, a zahájila výstavbu mycí stanice Ninga.
Káva se zpracovává metodou fully washed. Co to znamená? Kávové třešně se sbírají selektivně a ručně. Poté krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Opět se fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranil sliz a mohly se později sušit na afrických postelích. Zpracování washed je nejlepší metodou, jak zvýraznit vlastnosti odrůdy. Kávy zpracované metodou washed bývají ovocnější a vyváženější.
- Nadmořská výška: 1700 m n.m.