Fermentace s kvasinkami jsou v poslední době velmi oblíbené převážně v Jižní Americe. A tento trend letos dorazil i do Burundi a nás to teda pořádně baví. V této kávičce můžete cítit slaďoučké švestky, doplněné příjemnou kyselostí ibišku zakončená fermentovanou chutí připomínající portské víno.
Promývací stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza na severu Burundi. Samotná stanice se nachází v nadmořské výšce 1893 metrů. Nadmořská výška farem v sousedních kopcích, které zásobují promývací stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem.
Kibingo zpracovává kávu od 3 515 registrovaných pěstitelů kávy, kteří se rozkládají na 18 kopcích v oblasti. Všichni pěstitelé registrovaní v prací stanici Greenco jsou organizováni ve skupinách po 30 osobách, v jejichž čele stojí vedoucí farmy. Tento vedoucí funguje jako mluvčí, který usnadňuje komunikaci a organizaci s promývací stanicí.
Kibingo je vybaveno 10 fermentačními nádržemi, 2 namáčecími nádržemi a sušícím polem se 165 sušícími stoly a 4 předsušícími stoly. Zpracovávat může až 750 000 kg třešní denně. Na stanici mohou zemědělci získávat organické hnojivo z kompostované kávové dužiny. Na podporu obnovy farem mohou pěstitelé v prací stanici získat levné a dotované sazenice kávy. Každá stanice má k tomuto účelu vlastní školku a zároveň se podílí na řadě osvětových a podpůrných projektů pro zemědělce, včetně projektu chovu hospodářských zvířat a řady projektů Farmer Hub zaměřených na posílení družstev a zlepšení výnosů. Během sezóny sklizně se veškerá káva sbírá ručně. Většina rodin má pouze 200 až 250 stromů a sklizeň provádí téměř výhradně její členové.
Po sběru se třešně ukládají do nádob a přidávají se do nich kvasnice Cima zakoupené od francouzské společnosti Lalcafe. Třešně se v tomto prostředí nechají kvasit přibližně 36 hodin. Po fermentaci se třešně přenesou na sušící stoly, kde se pomalu suší 2 až 3 týdny, během nichž se třešně opakovaně třídí a prosévají, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Třešně se nechávají sušit od východu do západu slunce a večer nebo za deště se přikryjí plachtou. Vlhkost se pečlivě sleduje a třešně s vizuálními vadami se odstraní. Po vysušení se káva zabalí do pytlů a odveze do skladu. Tým odborníků společnosti Greenco v laboratoři posoudí každou šarži (která je rozdělena podle stanice, dne a kvality). V průběhu celého procesu je zachována sledovatelnost stanice, dne a kvality.
- Nadmořská výška: 1.700 - 1.900 m n. m.