Výběrová káva Burundi MUGOYI z nizozemské pražírny Shokunin Coffee Collective je charakteristická tóny květin, jasmínu, broskví, švestek, čaje Earl grey a karamelu.
Burundi sousedí se dvěma dalšími známými zeměmi produkujícími kávu, Tanzanií a Rwandou. Stejně jako u sousedů i v Burundi dominují v produkci kávy tisíce a tisíce drobných farmářů, kteří produkují a prodávají svou kávu jako součást družstva. Ačkoli se káva v Burundi pěstuje téměř všude, každý drobný farmář má jen malou sklizeň. V průměru každý zemědělec prodá ročně 200–300 kilogramů kávy. Jedná se opravdu o drobné zemědělství. Mycí stanice Izuba (v překladu „slunce“) se nachází v Kirundi, v komuně Kabarore v provincii Kayanza. V nedaleké blízkosti je zde řeka, která poskytuje důležitý a pravidelný zdroj čerstvé vody pro zpracování kávy. Společnost Izuba v současné době vyrábí promyté kávy a aktivně vyvíjí jak šarže zpracované metodou Honey, tak šarže s naturálním zpracováním, jejichž objem bude letos větší. Stanice si klade za cíl poskytovat finanční prémie nejen farmářům, ale také zaměstnancům. Například v minulé sezóně byla farmářům vyplacena o 4% vyšší tržní sazba a zaměstnancům o 25% navýšen plat, což je o 33% více než je celostátní průměr. Jakmile je káva plně zpracována, vše co zbyde se používá jako přírodní hnojivo.
- Mycí stanice: Izuba washing station
- Oblast: Kabaroe, Kayanza
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 1500 – 1700 m.n.m.
- Odrůda: Red Bourbon