Výběrová káva Burundi RYARUNYINYA z české pražírny Naturpark 12 je charakteristická tóny červeného pomeranče, bylinek a manga.
Více než 1672 farmářů z 27 okolních kopců přispívá svými třešněmi do Ryarunyinya CWS. Na mycí stanici dohlíží manažer udržitelnosti a CWS Alexandre Niragira. Stanice má 3 máčecí tanky, 12 fermentačních tanků, 500 sušících stolů, 8 výběrových stolů a 6 plovoucích tanků, které stanici umožňují zpracovat až 1 200 tun třešní za sezónu. Sezóna obvykle trvá od dubna do června. Většina kávovníků v Burundi je odrůdy Red Bourbon. Vzhledem ke stále menší výsadbě kávy je stárnutí kávovníků v Burundi velmi velkým problémem. Mnoho farmářů má stromy staré více než 50 let, ale vzhledem k malým pozemkům k obhospodařování je obtížné ospravedlnit vyřazení stromů z úplné produkce po dobu 3–4 let, než se začnou rodit nové. Přes všudypřítomnost pěstování kávy v Burundi každý drobný producent má relativně malou sklizeň. Průměrný drobný farmář má přibližně 250 stromů, obvykle na svých dvorcích. Každý strom produkuje v průměru 1,5 kilogramu třešní, takže průměrný producent prodá ročně asi 200-300 kilogramů třešní.
- Farma: Ryarunyinya CWS
- Oblast: Ngozi
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1500 – 1800 m n.m.
- Odrůda: Red bourbon