Že jste ještě neochutnali promytou výběrovku z Burundi? Teď máte jedinečnou příležitost! Tato vymazlená zrnka nadchnou každého milovníka ovocných káviček. Jejich chuťový profil zdobí čerstvé třešně a šťavnaté maliny v kombinaci s medovou sladkostí. Tahle vyváženost chutí zajistí nezapomenutelnou chuť výsledného šálku.
Navzdory ideálním pěstitelským podmínkám je produkce v Burundi ohrožena stárnutím kávovníků. Farmáři v Burundi vlastní v průměru pouze 250 kávovníků, které jsou často starší než 50 let. Vzhledem k malé rozloze polí je velmi obtížné nahradit je mladými rostlinami, protože produkce farmářů by se na 4 až 5 let zastavila. Stanice Yandaro a sdružení GREENCO se snaží drobným zemědělcům pomoci tím, že rostliny vykupují a prodávají je dále pod cenou. Zemědělci mají také přístup k organickým hnojivům, která se na stanici vyrábějí. Sdružení GREENCO se snaží zemědělce motivovat školením a vícestupňovými odměnami. První část platby za kávu dostávají zemědělci hned po předání kávy na zpracovatelskou stanici a druhou část na konci sezóny. Pokud káva získá ocenění nebo se prodá za vysokou cenu, dostanou zemědělci další podíl z prodeje. Díky takto nastavenému systému odměn mají rodiny farmářů větší odhodlání zlepšovat svou produkci.
Stanice Yandaro, odkud káva pochází, se nachází na hranicích se Rwandou v údolí řeky Yandaro, nedaleko deštného pralesa Kibira. Právě blízký deštný prales a mírné klima pomáhají udržovat vodu a živiny v půdě na okolních farmách. Stanice zpracovává kávu od farmářů z 22 přilehlých kopců s průměrnou nadmořskou výškou až 1 800 m n. m. Všechny třešně se sbírají ručně, poté procházejí prvním tříděním v malých sudech na stanici, kde se oddělují nezralé třešně. Nejkvalitnější třešně se pak třídí podruhé ručně. Po vytřídění se třešně do 6 hodin zbaví dužiny. Následuje 10 až 12hodinová fermentace v čisté vodě z nedalekého pramene, po níž se káva důkladně promyje. Zrna se dále suší 2 až 3 týdny na afrických lůžkách, kde se pravidelně obracejí a vybírají se vadná zrna, která prošla předchozím tříděním. Usušená káva se dále třídí a kontroluje ve skladu. Pracovníci ručně procházejí obsah každého pytle, aby se zajistila téměř nulová závadnost.
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.
- Farmáři: Spolek 3190+ farmářů - GREENCO