Představte si dokonalý sváteční den — sedíte u praskajícího krbu, uvelebeni v křesle, venku se krásné sněhové vločky jemně snášejí na zem. Z kuchyně se line vůně muškátového oříšku, hřebíčku a pomeranče. V jedné ruce knihu a v druhé šálek sladké kávy, která voní po skořici, chutná po karamelu a čokoládových pralinkách s nádechem whiskey. Už se taky nemůžete dočkat?
Tato limitka byla vytvořena kombinací káv z Kolumbie, Bolívie a Etiopie.
Kolumbie SiracusaKáva pochází z oblasti Caldas, kde už v roce 1967 vzniklo družstvo Anserma sdružující 2 tisíce farmářů. Farmáři jsou konzistentní, inovativní a mají pro pěstování velké nasazení a vášeň. Kromě kávy pěstují také cukrovou třtinu a banány. Sdružení má nového ředitele Luise Miguela, který posouvá kvalitu výběrové kávy dopředu. Vybudovali prostory s kontrolovanou teplotou a sušící boxy, kde dokáží regulovat teplotu a vlhkost.
Káva byla zpracována suchou anaerobní metodou, aby byla podpořena její šťavnatost a výrazné chutě. Kávové třešně byly pomalu a kontrolovaně fermentovány v uzavřených sudech po dobu 96 hodin. Následně celé třešně sušili v sušících boxem při teplotě 35 – 40 stupňů přibližně 120 hodin.
- Region: Caldas
- Zpracování: anaerobní naturální
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.
Bolívie Sol de MañanaProgram Sol de la Mañana založila rodina Rodriguez (majitelé Fincas Los Rodriguez). Tento program pomáhá farmářům a producentům školit se v oblastech pěstování a je v Bolívii jediný svého druhu. Dal by se přirovnat ke kávové škole — jeho dokončení trvá 7 let a během této doby se farmáři učí systematickému a efektivnímu pěstování kávy po celý proces, nikoliv jen během sklizně.
- Region: Caranavi
- Zpracování: naturální
- Nadmořská výška: 1 600 m n. m.
Etiopie Odaco
Oblast Sidamo se rozkládá na úrodných vysočinách. S ročními srážkami 1 200 – 2 000 mm jsou podmínky pro pěstování a zpracování kávy považovány za ideální. Vysoké nadmořské výšky také znamenají, že káva má tendenci dozrávat pomaleji s pozdějším sklizňovým obdobím než ve zbytku Etiopie. Strom Odako (po kterém je tato káva pojmenována) je místem, kde se schází komunita Shantewene, aby vyřešila potenciální konflikty v této oblasti. Podobná tradice existuje i v jiných částech Etiopie.
- Region: Sidamo
- Zpracování: naturální
- Nadmořská výška: 2 000 - 2 200 m n. m.