Vánoční Kolumbie CINNAMON ROLL od DAK Coffee Roasters je konečně tady a máte se rozhodně na co těšit! Je to Caturra & Pink Bourbon fermentovaný se skořicí od farmáře Edwina Noreña. Tento farmář vždy dokáže překvapit novými postupy a ani tentokrát nezklamal! Z šálku na vás dýchnou Vánoce v podobě tónů skořice, badyánu, hřebíčku a čokolády.
Kávová farma Edwina Noreña je symbolem výjimečnosti. Přestože Edwin věnoval kávě 20 let svého života, posledních 10 let z nich strávil studiem a experimentováním s výběrovými kávami. Jeho káva si získala uznání na světových soutěžích, ale to není vše! Kromě farmářství působí Edwin jako konzultant pro zpracování kávy, Q-grader a je hlavním porotcem v prestižní kolumbijské soutěži Cup of Excellence.
Edwin pečlivě vybírá třešně s minimální hodnotou Brix 23 (hodnota Brix se používá při měření poměru hmotnosti cukru a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno) a ukládá je na 24 hodin do 30kg plastových pytlů. Po počáteční fermentaci, která již probíhá, následuje 72hodinová karbonická macerace se šťávou získanou lisováním kávových třešní ve velké nádrži. Vzniklá tekutina, shromažďovaná přes ventil, se stává základem jeho kofermentačního procesu. Po odkalení se třešně spolu s tekutinou a organickým skořicovým práškem přelijí do menších nádrží a nechají se 72 hodin odstát. Poté se káva suší na slunci na afrických lůžkách po dobu 25 dní, dokud nedosáhne vlhkosti 10,5 %. Po osmidenní stabilizaci vlhkosti ve skladu se skladuje v pytlích Grain-Pro.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Farmář: Edwin Noreña