Peaberry je označení pro zrna, která místo dvou polovičních, dozrají v kávové třešni jenom jako jedno. Zrno je kulaté, tvarem připomíná hráškové zrno nebo perlu. Peaberry zrna jsou v chuti častokrát aromatičtější a chuťově zajímavější a přesně to je příklad naší Brazilky Chapadao. V aroma voní po ořechách a čokoládě a v chuti se objevují tóny kandovaného ovoce, pražených ořechů a jemná acidita připomínající červené hrozny. Taková naše kávová Studentská pečeť.
Zajímavostí, kromě selekce peaberry zrnek v této kávě je, že pochází z jediného místa (není to směs z různých farem, což se často při větších množstvích v Brazílii dělá). Producent, který má na starosti veškerou produkci a kontrolu kvality se jmenuje Gaspar de Souza. Farma má rozlohu až 350ha, ale káva se pěstuje jenom na polovině, tj. 180ha. Jedinečný chuťový profil ovlivnujě místní klima a třicetiletá tradice pěstování kávy.
- Zpracovatelský závod: Fazenda Chapadao
- Farma / farmář: Fazenda Chapadao
- Nadmořská výška: 930 m.n.m.
- Odrůda: Mundo Novo, Topázio Amarelo, Catuai
- Acidita: nízká