Během letošních Vánoc se čeští rodáci Beansmiths vytasili s novým konceptem sezónních káviček na espresso. Zimní edice je krásně sladké, šťavnaté espresso s lehce kořenitým závěrem. V blendu se skrývá 80 % promyté kávy z peruánské farmy Chirinos a 20 % naturální kávy z kostarické farmy Corazon de Jesus. Sjednocením těchto původů si můžeme nabídnout kávu chutnající po pomerančovém džemu, třešních, badyánu a čokoládě.
Zrnka z Peru v tomto případě pocházejí z obce Chirinos. Farmáři v této oblasti si kávu sami sbírají a zpracovávají a obvykle ji suší na vyvýšených terasách. Třešně se obvykle fermentují 24-36 hodin a sušení trvá pouhých 7 dní. Vysoká nadmořská výška And v kombinaci s bohatou vulkanickou půdou a tropickými srážkami znamená, že Peru má ideální topografii a klima pro produkci vysoce kvalitní kávy typu Arabica. Problém zatím přetrvával v posklizňovém zpracování. Farmáři byli jen málo nebo vůbec neškoleni o chemii a přesnosti, které jsou nutné k dosažení maximální kvality jejich kávy.
Druhá káva z tohoto blendu pochází z Kostariky, z oblasti Chirripo, která má společné pohoří táhnoucí se až do Panamy. Půda a podnebí umožňují rodině Alvarado pěstovat různé odrůdy a dosahovat vynikajících výsledků. Majitelem farmy Finca El Salitre je Johny Alvarado Abarca, jehož rodina vlastní také zpracovatelskou stanici Corazon de Jesus, kde byly poté třešně zpracovány. Mikromlýn Corazon de Jesus založila rodina Alvarado Fonseca v roce 2015 a od svého otevření se výrazně zlepšil, což vedlo ke každoročnímu zlepšování procesu zpracování a tím i kvality jejich kávy. Mlýn zpracovává kávu různými metodami, včetně plně promyté, naturální, honey a různých anaerobních procesů.
Nadmořská výška: 1300-1900 m n. m.
Cuppingové skóre: 86