Slaďoučký a opravdu vymazlený Ekvádor z New Yorské pražírny Loveless plný tonů tmavé čokolády a sladkého pečeného ovoce jako jsou meruňky a švestky. Tato zrnka potěší všechny milovníky vyvážených a plnějších chutí. Nechte si touto kávičkou zpříjemnit den i vy!
Loja a Zamora Chinchipe jsou dvě nejjižnější provincie Ekvádoru. Tato část země je téměř celá ve vysoké nadmořské výšce a je pokryta četnými mikroklimaty páramo (alpská tundra), vlhkými lesy a džunglí. Tento úsek And je jakýmsi ekologickým mostem mezi rozlehlou vnitrozemskou amazonskou pánví na východě a pobřežní pouští severního Peru. Je to jedinečná směs vlhkých a suchých oblastí s nadmořskou výškou a úrodností, která privileguje produkci speciální kávy, zejména odrůdy dědičné typica a bourbonské linie, které jsou stále více jedinečné pro Ekvádor a vzácné oblasti Peru. Zejména Zamora Chinchipe je díky své blízkosti k Amazonii spojována Ekvádorčany s jedinečným přírodním bohatstvím a oblasti produkující kávu jsou protkány národními parky a chráněnými lesy.
Typica je nejznámější z odrůd pocházejících z oblasti Jižní Ameriky. Je to vysoká odrůda vyznačující se velmi nízkou produkcí, náchylností k hlavním chorobám a dobrou kvalitou šálku. Skupina Typica, stejně jako všechna káva Arabica, má původ v jihozápadní Etiopii. Někdy v 15. nebo 16. století byla odvezena do Jemenu. Vzhledem k tomu, že Typica je jak málo výnosná, tak vysoce náchylná k hlavním chorobám kávy, byla postupně nahrazována ve velké části Ameriky, ale stále se hojně pěstuje v Peru, Dominikánské republice a na Jamajce, kde se nazývá Jamaica Blue Mountain.
- Sklizeň: 2023
- Nadmořská výška: 1.600 m n. m.