Výběrová káva El Salvador CARLOS MENDEZ z holandské pražírny Manhattan Coffee Roasters je charakteristická tóny brusinek, jablka a karamelu.
Carlos Mendez vede rodinný podnik Geca Coffee, který vlastní několik farem mezi Apanecou a Atacem v oblasti Ahuachapan v Salvadoru v nadmořské výšce mezi 1 200 a 1 500 m n. m. Tato usedlost získala několik ocenění, včetně Cup of Excelence v roce 2008 a 2010. Rodina Mendezových pěstuje odrůdy Pacamara, Pacas, Geisha, Bourbon, Cuscatleco a Centroamericano a veškerá jejich káva se pěstuje výhradně ve stínu původních stromů a v lese. Zaměřují se také na trvale udržitelný rozvoj a nedávno zavedli vodohospodářské programy na sběr a distribuci dešťové vody. Carlos se intenzivně podílí na výrobě a zajímá se zejména o zpracování a fermentaci. Vyrábí naturální, honey a promyté kávy, a v tomto případě i experimentální. Carlosovu kávu pražírna Manhattan poprvé zakoupila v roce 2020 a od té doby jsou v úzkém kontaktu. V loňském roce si u něj objednali zpracování kávy Pacamara s použitím vlastní metodiky a výsledky je natolik zaujaly, že si projekt objednali i pro letošní sklizeň.
Při zpracování došlo ke dvěma fázím fermentace; počáteční 24hodinová aerobní fermentace následovaná 24hodinovou anaerobní fermentací. Poté byla káva pomalu sušena po dobu přibližně 40 dnů. Výsledkem v šálku je plná sladká káva, kterou všichni milujeme a známe ze Salvadoru!
- Producent: Carlos Mendez
- Farma: El Tarro
- Oblast: Apaneca
- Nadmořská výška: 1 200 - 1 500 m. n. m.