Výběrová káva El Salvador CHELAZOS z britské pražírny North Star Coffee Roasters je charakteristická tóny švestek, karamelu a mandarinek.
Káva Chelazos pochází od skupiny producentů, kteří se věnují produkci výběrové kávy v méně známé severní oblasti Chalatenango. Finca Chelazos je kávová komunita mikroproducentů, kteří sdílejí nápady, osvědčené postupy a navzájem se podporují. Jejich káva je ve srovnání s většinou Salvadoru pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách, a proto má pozdější sklizeň. Dalším jedinečným faktorem je, že káva se promývá na místě, místo aby se vozila do centralizované mycí stanice. To znamená, že sami producenti si mohou udržet kontrolu nad chuťovým profilem a kvalitou své kávy a jsou zváni, aby každou šarži kávy ochutnali v laboratoři Caravela v La Palmě a získali zpětnou vazbu od tamních odborných cupperů. Farmy, které přispěly k této šarži jsou vedeny s péčí a ohledem na životní prostředí a pracovníky farem.
Díky dlouholetému partnerství s Finca Chelazos mohla pražírna North Star Coffee Roasters uskutečnit svůj první infrastrukturní projekt. Jedná se o první projekt financovaný z programu North Star, jehož cílem je podpořit Mariu Zoilu Piñedu - producentku Finca Margarita. S pomocí exportních partnerů Caravela a samotné Marii vytvořili třístupňový projekt na zlepšení infrastruktury, který má přinést lepší kvalitu a konzistenci, efektivní využití pracovní síly, nižší emise a v konečném důsledku přístup k vyšším příjmům.
Kávová zrna byla zpracována zcela promytou metodou, kdy tak vynikne jemný chuťový potenciál. Po ruční sklizni zralých červených kávových třešní jsou přesunuty do mechanického stroje, kde je odstraněna jejich slupka. Pod touto slupkou se nachází sliznatá vrstva, která je odstraněna v promývacích kanálech, kam jsou třešně dále přesunuty. Po procesu promývání se kávové třešně přesunou na vyvýšené africké postele, kde se na Slunci suší, aby došlo ke zmírnění vlhkosti a bylo docíleno její požadované úrovně. Při tomto procesu se káva neustále převrací a kontroluje její kvalita, aby bylo zajištěno rovnoměrné prosušení.
- Nadmořská výška: 1 400 - 1 600 m n. m.
- Producenti: Alberto Ochoa, María Zoila Piñeda, Orlando Aguilar, Jose Alfonso Rodriguez