Pokud si myslíte, že Salvador vás už nepřekvapí, je tu tato experimentálně zpracovaná rybízová pecka od australské pražírny Black Mass. Slavná farma Los Pirineos je jedna velká laboratoř, kde farmář Diego Baraona objevuje nepoznané kombinace chutí a vůní pomocí zpracování, které nikde jinde neochutnáte. V této kávičce ochutnáte mimo černého rybízu také intenzivní pomeranč a její tělo je pro Salvador typické příjemně čokoládové.
Los Pirineos je farma známá svým unikátním přístupem k pěstování kávy. Zakladatel Gilberto Baraona byl významnou osobností kávového průmyslu v El Salvadoru. Neúnavně zkoumal produkční možnosti a vyvinul školku s více než 70 odrůdami kávy. Nyní je farma v rukou jeho syna Diega a nadále překvapuje. Farma leží na vulkanických svazích s ideálním mikroklimatem pro pěstování kávy. Diego při zpracování kávy hojně využívá dešťovou vodu a chová včely, které zajišťují opylení nejen jeho kávové farmy, ale i okolního lesa.
Tato káva je zpracována tzv. supernatural procesem. Jde o alternativní techniku zpracování pocházející právě ze Salvadoru, která přináší do světa výběrovky úžasné nové chutě a aromata. Tato metoda vychází z experimentálních technik, které jsou zaměřeny na zvýraznění ovocné chuti, sladkosti a komplexního těla kávy. Supernatural kávy jsou vytvářeny pomocí kombinace následujících technik:
- Zvýšení teploty ke zrychlení fermentace či naopak její zpomalení snížením teploty
- Sušení ve tlustých vrstvách kávových třešní na sobě a užívání zrnek pouze z určitých vrstvách
- Sušení ve stínu ke zpomalení sušení a dosažení jiných cílových vlhkostí
- Balení třešní na krátkou dobu pro intenzivní dávku tepla a vlhkosti
Supernatural zpracování je tedy spíše o experimentování, než o generace staré metodě. Tímto způsobem se objevují nové chuťové tóny v odrůdách a regionech, které jsme si mysleli, že už dobře známe.
- Nadmořská výška: 1.600 m n. m.