Rozhodně byste si neměli nechat ujít tuto parádní kávičku z dílny české pražírny The Naughty Dog. Tentokrát si pro vás tato pražírna připravila naturálně zpracovanou kávu z El Salvadoru, která vás překvapí šťavnatostí jahod, lehkostí citronového čaje a sladkou dochutí karamelu. Užijte si každý doušek této lahodné kávy i vy!
Finca Los Naranjos se nachází v oblasti Los Naranjos, odkud také pochází její název. Farma má 22 plantáží, na kterých se pěstuje káva s odrůdami Bourbon, Pacamara, Geisha, Pacas, Catimor a mnoho dalších. Na farmě pracuje celkem 45 pracovníků, přičemž v době největší sklizně se jejich počet zvyšuje na 115. Produkce na farmě je dobrá, v průměru se jedná o 25 pytlů zelené kávy na plantáž (0,66 ha). Po celé farmě jsou vysázeny stinné stromy a pravidelně se odebírají vzorky půdy, aby se zkontrolovala rovnováha živin a složení. Káva se sklízí selektivně na farmě Los Naranjos a odtud se převáží do mokrého mlýna a sušárny v Beneficio San Rafael, která se nachází mezi dvěma kopci El Pilon a Cerro Aguila v nadmořské výšce 1450 m. Mokrý mlýn se nachází hned vedle farmy los Naranjos. Zde se hodnotí kávové třešně, aby se zajistil rovnoměrný sběr zralé kávy. Pokud se vyskytnou problémy s rovnoměrností, předávají se tyto informace zpět na farmu, aby mohli sběr upravit a kalibrovat.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1400–1500 m n. m